Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Za všetko zlé i dobré mohli bohovia aj vo zvieracej podobe

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Egypt nie je iba nikde nekončiaca púšť sužovaná teplom sťahujúcim každé ľudské hrdlo na hranicu znesiteľnosti. Jeho priam magická história sa začala písať okolo roku 3500 pred naším letopočtom, čiže v čase, keď v ňom už štyristo rokov vládli králi a kráľovné, teda faraóni a faraónky.

Knižnica .týždňa: Za všetko zlé i dobré mohli bohovia aj vo zvieracej podobe Jean Menzies: Egyptské mýty. Vydavateľstvo Slovart 2023. Preložila Jana Nagyová.

no čím hlbšie sa dnes ponárame do egyptskej histórie, tým je väčšia šanca, že sa dostaneme nielen k faraónom, ale aj k bohom, ktorí s nimi boli úzko spájaní, k symbolom, mýtom a legendám.

ako grécki dejepisci objavovali staroveký Egypt 

Všetci vieme, že egyptská civilizácia patrí k najstarším na svete, že viac ako deväťdesiat percent Egypta pokrýva púšť a že pyramídy boli monumentálne hrobky v tvare kvadratického ihlana, v ktorých boli kedysi pochovávaní faraóni. Zároveň pozdĺž Nílu, najdlhšej rieky sveta, žili obyvatelia Egypta, ktorí každý rok čakali najmä na to, kedy sa vyleje zo svojho koryta a zúrodní tým pôdu na poliach, na ktorých denne tvrdo pracovali a pestovali obilie.

Taktiež nám je známe, že títo slnkom pobozkaní ľudia uctievali skutočne veľké množstvo bohov a bohýň, vďaka čomu mali takmer na všetko vysvetlenie. Verili, že bohovia a bohyne spolu s nimi kráčajú po Zemi a nie sú to iba nehmotné postavy, ale dokonca aj ich faraóni, ktorým rovnako ako bohom stavali majestátne chrámy a sochy, ktoré siahali priam až do neba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite