Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodina či infamia? Neľahkú voľbu mladej Rómke neuľahčí ani spoločnosť

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Gita sa s rodinou sťahuje z Británie do Poľska – na miesto, kde byť Rómom nie je jednoduché. Keď sa stretávate s podceňovaním a rasizmom, z nového začiatku sa stáva nočná mora. O to viac, ak návrat ku koreňom znamená stratu slobody.

Rodina či infamia? Neľahkú voľbu mladej Rómke neuľahčí ani spoločnosť youtube.com

„bez rodiny nie sme ničím, Róm je nikto,“ vraví Viola manželovi. Pri rozhovore, ktorý odkrýva dôvod návratu – vydaj dcéry Gity. Ten ich má zbaviť Markových dlhov a opäť im umožniť byť súčasťou vlastnej rodiny. Ospravedlnením je to, čo si väčšina z nás cení najviac: rodina. Patrí k nim aj hlavná hrdinka filmu Hanba, v origináli Infamia. Na rozdiel od ostatným je ale Gita odhodlaná vybojovať si slobodu. 

Návrat do Poľska pre ňu znamená aj návrat k pravidlám rómskej kultúry, ktoré sú jej cudzie. Gita je ženou žijúcou v modernom svete, nie vo svete starobylých tradícií a zvyklostí. Dostatočným príkladom je scéna, kde jej matka podá sukňu so slovami: „Nezabúdaj, moja milá, že rómske ženy nosia sukne, nie nohavice.“ Na to je dcéra odpovedá: „Tak asi nie som Rómka.“ Pre nádejnú raperku byť Rómom totiž znamená niečo iné ako pre jej príbuzných.

romipen

Podriadiť sa zväzujúcim pravidlám je pre Gitu ako moderne zmýšľajúce dievča neľahkou úlohou. Núti ju k tomu najmä tlak zo strany rodičov, ktorí chcú, aby sa opäť stala plnohodnotnou súčasťou rodiny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite