Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 16. - 17. September

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list. Viacero festivalov pokračuje/sa začína dnes tak je tu dnes už aj náš TO DO list …s pohladením na duši od Wima Wendersa, 3 x Bobom Dylanom aj s božským Dalím v Levoči.

plan.art: Víkendový TO DO list 16. - 17. September BOB DYLAN: SHADOW KINGDOM

predĺžený víkend = predĺžený to do list

kam do galérie:

sALVADOR DALÍ – Božská komédia

Výstavu „Božská komédia“ tvoria originálne exponáty zo súkromnej zbierky, ktoré Salvador Dalí vytvoril v rokoch 1950 až 1959. Ilustrácie k Danteho Božskej komédii sú ďalšou ukážkou širokého spektra dalího tvor-by. Táto výnimočná kompletná klasická séria 100 farebných xylografií dokazuje neuveriteľnú bravúru, s ktorou Dalí vytvoril v danom čase toto majstrovské dielo. Výstava je otvorená už iba do 24. septembra.

kde: Galéria mesta Levoča, Námestie Majstra Pavla 43

kedy: ut-pi: 13.00 - 18.00, so - ne: 13.00 - 17.00

michelangelo a ďalej

Výstava Michelangelo a ďalej v ALBERTINE sa zaoberá vznikom, významom a úpadkom zobrazenia ľudského aktu, ktorý Michelangelo výrazne formoval. Stredobodom výstavy je renesančný majster Michelan-gelo, ktorý sám chápe nový pohľad na dynamické telo. Výstava ukazuje znovuobjavenie starodávnej grécko-rímskej predstavy o ideálnom tele počas Michelangelovho života a revolučné pokroky v zobrazovaní ľudskej postavy. 

Mužský akt / Michelangelo BuonarrotiMužský akt / Michelangelo Buonarroti

Po boku Michelangela sú vystavení aj Raffael, Dürer, Rembrandt, Mengs, Rubens, Boucher, Klimt a Schiele, z ktorých si každý vytvoril vlastné vnímanie tela, či už napodobňovaním, evolúciou alebo absolútnym odmi-etnutím Michelangelovho ideálu.

kde: Albertina, Viedeň

kedy: po, ut, št, so, ne: 10:00 do 21:00 , st, pi:10:00 do 18:00

G. Klimt: štúdia k Beethovenovmu vlysu „Tri gorgony"G. Klimt: štúdia k Beethovenovmu vlysu „Tri gorgony"

čo čítať:

ohler Norman: Harro a Libertas

Spisovateľ Ohler Norman sa preslávil knihou o drogách v Tretej ríši  Der totale Rausch (v českom preklade Totální rauš). Pri výskume narazil aj na takmer zabudnutú časť histórie nemeckého odboja príbeh ľudí, ktorí sa pri-amo v Berlíne postavili na odpor voči nacistickej diktatúre. Na čele voľnej skupiny, ktorá mala asi 100 členov od voľnomyšlienkárskych umelcov, in-telektuálov, cez úradníkov až po robotníkov, pričom veľkú časť tvorli ženy, stáli manželia Harro a Libertas Schulze-Boysenovci. Na ich svadbe v r. 1936 bol prítomný Hermann Göring, aby už na začiatku r. 1937 usporiadali prvý zo svojich večierkov, ktoré boli stretnutiami skupiny neskôr gestapom pomenovanej „Rote Kapelle“. Až do odhalenia v r. 1942 viedli aktívny od-boj, aby napokon po zatknutí gestapom boli obaja popravení gilotínou. Ohler Norman rozkrýva fascinujúci príbeh lásky a odboja v dôsledne zachytenej atmosfére a prostredí predvojnového a vojnového Berlína,  vyhýba sa akejkoľvek fabulácii a striktne sa drží faktov. Nechce vytvárať legendu, ale dostať sa čo najbližšie k historickej pravde.

bob Dylan: Filosofie moderní písně

Dylanových 66 esejí je zaujímavým súborom textov, v ktorých sa vracia k svojim obľúbeným hudobníkom a ich skladbám.  Od Raya Charlesa, cez Ninu Simone až po The Clash. 

Písané s nadhľadom, ale najmä s veľkou skúsenosťou a vhľadom. Napo-kon kto ak nie Dylan? Dylan analyzuje piesňové texty, pridáva postrehy a pomenúva rôzne pasce piesňového textu. Naša bluesová legenda Jožo Barina stále opakuje, že všetko vzišlo z blues a Dylan mu prikyvuje keď píše napr. o tom ako bluegrass súvisý s heavy metalom.

čo počúvať:

ben Harper: Wide Open Light

Bena Harpera sme mohli nedávno počuť naživo aj u nás. jeho nový album, na ktorom spolupracoval napr. s ackom Johnsonom sa nesie až v medi-tatívnej atmosfére. “Zachytáva ma, ako skúmam svoju cestu po súčas-nosť,” povedal Harper na margo albumu. Väčšina skladieb je akustická a z toho plynie aj minimalizmus. ben Harper už nepotrebuje nič dokazovať. Je osobný, nekomplikovaný, ale súčasne textovo i hudobne rafinovaný a vo výraze mu nechýba istá miera drsnosti.

bob Dylan: Shadow Kingdom

Na začiatku bol noir koncertný film (2021), efektne nasnímaný v malom zadymenom bare, čierno-bielo, Dylan spievajúci takmer v úplnom šere v sprievode (opäť) akustickej gitary, kapela za ním sú iba tiene, podivné osadenstvo, ktoré si kapelu ani nevšíma.  Noir v štýle starách klipov Toma Waitsa sa dá vidieť na zahraničných streamovacích paltformách.

…a tento rok na začiatku leta vyšiel aj rovnomenný album, ktorý je štúdio-vou nahrávkou koncertu. Známe songy Dylan opäť pretvára do niečoho nového, tentoraz komornejšieho, no často drsnejšieho, v duchu miesta kde sa koncert odohral.  Dylan si na tento koncert postavil novú kapelu s hráčmi ako A. Burke, B. Meek, či  J. Cowan,  na albume potom hosťuje napr.  T-Bone BurnettA čo sa týka Dylanovhp spevu tak iba párslovný citát  z recenzie v Rolling Stone - “jeho frázovanie neustále nachádza nové uhly textov.”

kam za divadlom:

…čo tak napr. do električky?!

ondrušová, Tilajčík: Anton by bol nadšený!

Majú všetko, čo im chýba. Hľadajú, čo majú alebo by mohli mať. Kde to skončí? Veď všetko ostatné, čo nemám, vlastne mám. Je to o túžbach? Je. Aj o nádeji v beznádeji, ktorá umiera posledná. Bezbreho. Kto sa bojí Vir-ginie Woolfovej, nech nechodí do lesa.

Neboj sa, náš čas ešte príde. Povedal mi.

A tento čas, čo tu teraz sedím je načo?

Vlasy si obmotal okolo prsta, pozrel sa von oknom.

Všetci sme čakali, čo mi odpovie.

V kaviarni hral rock’n roll.

Mlčí. Kto vie nad čím premýšľa.

V kaviarni hrá rock’n roll.

Na ruky si dal dezinfekciu a povedal:

Môžeš obdivovať tie krásne batáty, čo sme kúpili od toho chlapca z Komárna, na Miletičke.

kde: T3 - kultúrny prostriedok, Tyršovo nábrežie, Petržalka, Bratislava

kedy:  nedeľa 17.9. o 19.00

kam na fest:

do Piešťan na CINEMATIK 

Až do nedele si môžete ísť pzrieť domáce aj zahraničné snímky vo festi-valovej atmosfére.

plan.art vyberá:

piatok 15.9.

všetci ľudia budú bratia, r. R. Kirchhoff - 17.00 kino Fontána

Alexander Dubček ako téma. Spor absolutizmu s relativizmom, elitárstva s ľudovosťou, povojnovej doby s radosťou, socializmu s víziou. Alexander Dubček ako osobnosť v našej spoločnosti stále živá, osobnosť, o ktorej sa diskutuje, ale aj osobnosť stále nepoznaná. Dubček, živý či mŕtvy, k sebe ako magnet priťahuje prívržencov, obdivovateľov aj kritikov. V období železnej opony, ale aj zjednotenej Európy – všetci ľudia budú bratia.

vypočujte si aj náš podcast s režisérom Robom Kirchhoffom tu 

sparta, r. U. Seidl - 19.00 Elektrárňa

Kontroverzný film bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebas-tiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festiva-lu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mes-tách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy.

club Zero, r. J. Hausner - 20.00 kino Fontána

Ústrednou postavou príbehu je charizmatická učiteľka, slečna Novaková, ktorá nastúpi na súkromnú strednú školu. Miestnych študentov a študentky veľmi rýchlo ohúri svojou charizmou a inovatívnym konceptom zmeny stra-vovacích návykov. Vytvorí tiež elitársky študentský klub, ktorý načúva No-vakovej učeniu a praktizuje ho. Skupina sa však postupne radikalizuje. Znepokojujúci triler o poruchách príjmu potravy, sektárskej manipulácii a autoritárstve.

čo ste urobili Rusom, r. M. Fulier, J. Bučka Kovalčíková - 20.00 Kino Klub

Dokumentárny film zachytáva každodennú realitu ukrajinského národa a ľudí, ktorí sú vo vojnovej krajine odkázaní na pomoc druhých. Príbehy o tom, kde sa končí humanitárna pomoc zo Slovenska a kde sa začína každodenný boj o život na Ukrajine. Každý týždeň odchádza zo Slovenska na Ukrajinu 5 kamiónov s materiálnou pomocou, ktorá sa tam vďaka pátrovi Vitalimu rozdistribuuje od Kyjeva až po charkovskú, odeskú či my-kolajivskú oblasť. Do miest, kde žijú tisíce vysídlených ľudí, ale i do miest, kde ľudia žijú vo svojich zničených domovoch. Svet obleteli fotografie Buče, Mariupolu či Iziumu, ale takýchto miest sú na Ukrajine tisíce. Množstvo trosiek a zničených životov…

prečítajte si aj rozhovor k filmu tu

záber z filmu Čo ste urobili Rusom?M. Fulierzáber z filmu Čo ste urobili Rusom?

sobota 16. 9. 

umelohmotné nebo, r. T. Bánóczki, S.  Szabó - 20.00 Kinematograf

Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvatelia Budapešti žijú odrezaní od zvyšku sveta. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí, čo jedia, a tí, z ktorých sa jedlo vypestuje.

minulé životy, C. Song - 20.00 Dom umenia

Čo by bolo keby? V kórejčine existuje slovo In-Yun, ktoré znamená ,,spojení osudom‘‘. Keď sa dvaja ľudia stretnú, znamená to, že ich osudy boli prepletené aj v ďalších životoch. Citlivá moderná romanca rozpráva príbeh spisovateľky Nory a jej dvoch lások, tej detskej – Hae-Sunga – a tej dospelej – Arthura –, odohrávajúci sa naprieč kontinentmi a desaťročiami. Noru a Hae-Sunga delia desaťtisíce kilometrov, spája ich však výnimočne hlboké puto. Dojemnosť filmu nespočíva ani tak v stratenej láske, ako v aspektoch potenciálnych paralelných životov. Jeden z najinteligentnejších zástupcov vzťahových filmov za posledné roky a zároveň jeden z naj-lepších filmov roka.

nedeľa 17. 9. 

anatómia pádu, r. J. Triet - 14.00 Dom umenia

Sugestívny víťaz tohtoročného Cannes je čiastočne súdnou drámou, por-trétom súkromia, analýzou rozpadajúceho sa manželstva a príbehom o neľahkom dospievaní. Nemecká charizmatická herečka Sandra Hüller v ňom stvárňuje spisovateľku obvinenú z vraždy manžela. Kľúčovou post-avou príbehu je ich spoločný syn. Ako jediný svedok udalosti čelí morálnej dileme. Režisérka Justine Triet otvára množstvo otázok aj formálnymi postupmi, ktoré sú opakom hollywoodskej dramatizácie súdnych drám. Tiesnivé audiovizuálne dielo a strhujúci filmový zážitok.

karaoke blues, r. A. Kaurismäki - 14.00 kino Fontána

Holappa pracuje ako stavebný robotník, žije na ubytovni a smútok zaháňa nadmernou konzumáciou alkoholu. Ansa vykonáva zle platenú prácu v su-permarkete a večer sa vracia do prázdneho bytu, kde rádio chrlí správy o krvavej ruskej invázii na Ukrajinu. Trajektórie ich životov sa jedného večera pretnú v ošúchanom karaoke bare…

dokonalé dni, r. W. Wenders - 20.00 kino Fontána

Zdá sa, že Hirayama je so svojím jednoduchým životom upratovača toaliet v Tokiu úplne spokojný. Mimo detailne naplánovanej každodennej rutiny sa venuje svojej vášni pre hudbu a knihy. Miluje aj stromy a fotí si ich. Séria nečakaných stretnutí postupne odhaľuje viac z jeho minulosti.

zvláštny spôsob života, r. P. Almodóvar - 20.00 Dom umenia

Po dvadsiatich piatich rokoch ide Silva na koni cez púšť, aby navštívil svojho priateľa, šerifa Jakea. Stretnutiu sa obaja tešia, avšak na druhý deň ráno Jake Silvovi oznámi, že vie, že dôvodom jeho cesty nie je ísť po stopách ich dávneho priateľstva.

do Banskej Štiavnice na SLovO aleBO huDbA  / 15. - 17. 9.

Rodinný undergroundový a disidentský festival SLovO aleBO huDbA vznikol pred šiestimi rokmi, keď jeho zakladatelia chceli upozorniť na život obyvateľov Československa v období normalizácie, od okupácie do Nežnej revolúcie (1968 – 1989). Tento rok si kladie otázku prečo je dôležité poznať vlastnú minulosť. 

do Bratislavy na KONVERGENCIE

Festival Konvergencie pokračuje až do 24. septembra, program aktuálneho víkendu:

sobota 16. 9.

a Sense of Destiny: D. Kollar & A. Henriksen / Škvíry & Spoje: Hotel Spojár

v A4 o 20:00

nedeľa 17. 9.

rímur: Trio Mediæval & Arve Henriksen

 vo Františkánskom kostole o 20:00

na tento koncert vás pozýva dramaturg festivalu Andrej Šuba:

Víkend na festivale Konvergencie bude patriť nórsko-švédskemu Triu Me-diaeval. Speváčky sa dali dokopy v roku 1997 v Osle a medzi ich mento-rov patrili aj členovia legendárneho britského súboru The Hilliard Ensem-ble. Jeden z nich, tenorista John Potter, produkoval debutový album Tria Mediaeval nazvaný Words of Angel, ktorý kritika hneď po vyjdení nazvala „fascinujúcim putovaním hudbou nadčasovej krásy“. 

Ako napovedá už názov, Trio sa špecializuje na u nás prakticky neuvádzaný stredoveký repertoár: anglickú, francúzsku a taliansku polyfóniu. Ale venuje sa aj a cappella úpravám tradičnej škandinávskej hudby. Keď v roku 2007 vyšlo v ikonickom mníchovskom vydavateľstve CD Folk Songs, získalo nomináciu na Grammy. S týmto programom sa Trio Mediaevel prvýkrát predstavilo na Slovensku, na festivale Dni starej hudby. 

Na Konvergencie príde súbor s projektom Rímur, ktorý spája tradičnú i duchovnú hudbu z Nórska, Islandu a Orknejí s improvizáciami fenomenálneho trubkára, skladateľa, aranžéra a producenta Arveho Henriksena. Ak si predstavíte meno ktorejkoľvek z veľkých osobností súčasnej scény jazzovej a improvizovanej hudby, je veľká pravdepodobnosť, že Arve Henriksen s ním hral, nahrával alebo spolupracoval. 

Medzi jeho častých partnerov patrí aj uznávaný slovenský gitarista David Kollar, s ktorým deň pred kon-certom s Triom Mediaeval vystúpi v A4 – priestore pre súčasnú kultúru. Projekt dua, o ktorom sa s obdivom vyjadrili viaceré zahraničné portály, má názov Sense of Destiny. 

V rámci koncertu v A4 sa predstaví aj česko-slovenské experimentálne kvarteto Škvíry a Spoje. Kombinácia starej hudby a improvizácií z CD Rímur pripomína koncept úspešného albumu The Hilliard Ensemble Officium, na ktorom spoluúčinkoval saxofonista Jan Garbarek. Výsledok však v tomto prípade považujem za organickejší, Henriksenova trúbka je jedným z hlasov, veľmi zaujímavým spôsobom dotvára jeho farbu a atmosféru celku. 

Nesúdim tak len podľa nahrávky, ale aj na základe koncertu, ktorý som pred pár rokmi navštívil v Salzburgu. Trio Mediaeval, ktoré má naozaj plný koncertný kalendár (v rámci jesenného turné súbor čaká návrat aj do USA a Kanady), vystúpi v nedeľu 17. sep-tembra o 20,00 vo Františkánskom kostole v Bratislave. 

V pondelok bude členka Tria Mediaeval, sopranistka Anna Maria Friman viesť na Konzerva-tóriu workshop pre mladých spevákov. Severské hudobné dobrodružstvá Konvergencií budú pokračovať po víkende slovensko-nórskym projektom Building Bridges a koncertom Nils Økland Band. Ak ste Trio Mediaeval doteraz nezaregistrovali, možno ste umenie speváčok obdivovali v skladbe súčasného amerického skladateľa Davida Langa Just, ktorá bo-la súčasťou k soundtracku Sorrentinovho filmu Mladosť. Ide o kombináciu hlasov, muzikality a repertoáru u nás neslýchanú.  

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite