Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Svet sa zbláznil

.juraj Mojžiš .kultúra .knižnica

Svet sa zbláznil, a aj preto je každá príručka typu „ako prežiť“ ozaj prepotrebná. Nazdávam sa, že medzi nimi bude ešte dlho žiariť po každej stránke pozoruhodná surrealistická príručka Agnieszky Taborskej Svet sa zbláznil. V preklade Júlie Sherwoodovej a v rafinovanom – lapidárnom a zároveň ušľachtilom – knižnom dizajnérskom šate Lecha Majewskeho ju vydalo Vydavateľstvo Petrus v Bratislave.

Knižnica .týždňa: Svet sa zbláznil Agnieszka Taborska: Svet sa zbláznil. Surrealistická príručka ako prežiť. Vydavateľstvo Petrus, 2023.

surrealizmus už má aj po prípitkoch na oslavách jeho prvej storočnice. Pretože ide o surrealizmus, má za sebou aj sto rokov hľadania a nachádzania iniciačných predkov i praprapredkov, ktorí priam zázračne zasväcovali najrôznejších učňov čarodejov. 

Ich mená a dielo sa ocitli na klubovom tričku surrealizmu po každej kultúrnej bitke – takých surrealisti vyvolali neúrekom – a nového zväzbenia so starými géniami na úrovni Boscha, Leonarda, afrických masiek či olmeckých pyramíd na južnom pobreží Mexického zálivu. Pochopiteľne, že pri cúvaní do dejín umenia sa časová os príbehu surrealizmu poriadne predlžovala, povedzme, o desiatky storočníc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite