Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Slovenská demokracia

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

V čase spájania demokratických strán množením vznikol projekt Zsolta Simona a Pavla Macka, združujúci na jednu volebnú kandidátku päť strán. Aké sú jeho šance?

projekt zložený zo strán Maďarské fórum (MF), Občianski demokrati Slovenska (ODS), Demokratická strana (DS), Strana rómskej koalície (SRK) a vznikajúca strana Za regióny nemá v tejto chvíli preferencie potrebné na vstup do parlamentu. Má však hlavu a pätu, guráž a tiež jasno v hlave. Prekračuje úzky etnický rozmer, orientuje sa na ľudí zo slabších regiónov vážiacich si prácu. V osobách Zsolta Simona a Pavla Macka garantuje jasnú zahraničnopolitickú, bezpečnostnú a ekonomickú orientáciu. Je to dobrá správa a východisko.

Otvára však aj širšiu otázku, čo je slovenská demokracia v čase nového usporiadania sveta. Mali sme už ľudovú demokraciu, národnosocialistickú, liberálnu, katolícku (len pre poriadok uvádzam, že ona sa ani tak nevyrovnáva Lockovi a Fukuyamovi, ako skôr pokračuje s Vajanským v boji proti zhnitému západnému židovskému liberalizmu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite