Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: Panika okolo umelej inteligencie

.tomáš Klvaňa .komentáre .komentár týždňa

Je to jen pár měsíců, co se většina lidí dozvěděla o chatovacích systémech typu ChatGPT. Dnes je ve světě používá víc než sto milionů uživatelů a toto číslo rychle roste.

kolem těchto robotů, fungujících na systému strojového učení, se začíná šířit panika, nebo aspoň cosi, co ji velmi připomíná. Vláda amerického prezidenta Bidena učinila první kroky směrem ke kontrole a regulaci jazykových a obrazových generátorů. Její činitelé se nechali slyšet, že je třeba zabránit zneužití této technologie, zejména prý musíme zamezit kriminalitě s ní spojené. Evropská unie, která v regulační politice sama sebe považuje za velmoc, nemůže zůstat pozadu. I ona chystá opatření. 

A čínská vláda se stará, aby umělá inteligence nekomunikovala proti státu, rozuměj proti mocenským zájmům komunistů. Dokonce i řada renomovaných expertů a podnikatelů včetně Elona Muska vyzývá k půlročnímu moratoriu na vývoj sofistikovanějších systémů, než je ChatGPT 4.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite