Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: Skončila sa dlhá česká noc

.tomáš Klvaňa .komentáre .komentár týždňa

V české politice svítá. Zvolení bývalého generála Petra Pavla prezidentem signalizuje hloubkovou změnu v české společnosti. Proč se to stalo a jaká by ta změna mohla být?

od listopadu 1989 měli Češi jen tři prezidenty – Havla, Klause a Zemana. Byly to známé postavy, osobnosti s jasnou politickou minulostí. Ne každý je miloval, ale lidé věděli, co od nich mohou čekat. Všichni tři byly určujícími personami polistopadového vývoje. Proto logickým pokračováním prezidentského trendu mělo být zvolení Andreje Babiše, dominantní postavy české politiky posledních 12 let. Jenže Babiš nejenže prohrál, ale téměř o milion hlasů. Druhého kola volby se zúčastnilo rekordních 70,22 % voličů. Lidem tedy velmi záleželo na tom, aby se Babiš prezidentem nestal. 

Zdá se, že populistická demagogie, která přinesla úspěch Zemanovi a Babišovi, už nefunguje. Od roku 2021 má Česko racionální vládní koalici a od 9. března bude mít prezidenta, na jehož slovo se lidé budou moci spolehnout. Kde nastala změna? Vidím především dva důvody. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite