Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ešte raz k sporu o vymenovanie rektora Plavčana

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Chemik Róbert Mistrík sa pustil do právnej dišputy. To už je samo o sebe zaujímavý začiatok. Išlo však o vymenovanie rektora Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Petra Plavčana, s ktorým mal osobné negatívne skúsenosti ako vedec pre jeho kauzy s eurofondmi, tak dajme tomu.

pre svoj názor zvolil pomerne útočný spôsob vyjadrovania, takže sa ani nečudujem podobne ladeným reakciám. Útoky na pani prezidentku ma veru nebavia, nech prichádzajú z akejkoľvek strany. Popravde ma ale ani nebaví, ak si bez výmeny argumentov len vyberieme tím, za ktorý kopeme a s jeho argumentáciou sa bez ďalšieho stotožníme. Za najpodstatnejšie preto považujem právnu argumentáciu, tak sa poďme do nej pustiť. 

Róbert Mistrík v článku s názvom „Kam sme to dopracovali (názor)“ tvrdí, že pani prezidentka nemala vymenovať Petra Plavčana do funkcie rektora. Oprel sa o názor vyslovený Ústavným súdom SR vyslovený na návrh skupiny poslancovpri nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ktorí sa naň obrátili, aby podal výklad čl. 102 ods. 1 písm. t) a čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky. V článku 102 ods. 1 písm. t) je uvedené, že prezident „vymenúva a odvoláva (...) generálneho prokurátora“. V čl. 150 je uvedené, že „na čele prokuratúry je generálny prokurátor, ktorého vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh Národnej rady Slovenskej republiky“. 

A tak Ústavný súd SR tento výklad podal (nález so sp. zn. PL. ÚS 4/2012) a znel v časti, ktorá je pre nás dôležitá a ktorú sčasti citoval aj Róbert Mistrík, takto: „Nevymenovať kandidáta (pozn. na generálneho prokurátora, ktorého navrhne Národná rada SR)môže (pozn. prezident) len z dôvodu, že nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo z dôvodu závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť táto osoba vrcholným predstaviteľom, alebo spôsobom, ktorý nebude v rozpore so samotným poslaním tohto orgánu, ak by v dôsledku tejto skutočnosti mohol byť narušený riadny chod ústavných orgánov (čl. 101 ods. 1 druhá veta Ústavy Slovenskej republiky). Prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.“Z toho Róbert Mistrík vyvodil, že aj v prípade rektora môže prezidentka odmietnuť vymenovať kandidáta na rektora schváleného akademickým senátom univerzity „z dôvodu závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta“.

Novovymenovaný rektor Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Peter Plavčan a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava 14. november 2022SITA/Diana ČernákováNovovymenovaný rektor Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Peter Plavčan a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava 14. november 2022

Ak dobre pozerám, tak sa u nás otázka, či prezidentka musí alebo nemusí menovať rektora súdne ešte neriešila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite