Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Zajac: November 2022 a práca smútenia

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Dvojzáprah Igora Matoviča a Borisa Kollára je plagiátom vládnutia. Nie je druhým Novembrom ani odvtedy najlepšou vládou, ale len bazárom s obnoseným šatstvom.

head_photo

tí, čo uskutočnili na Slovensku November, mali ojedinelú odvahu v režime, ktorý lámal chrbtice. Len málo z nich bolo v disente, no na počiatku bolo málo aj tých, ktorí vôbec pochopili veľkosť zmeny. Ako prví sa zbavili strachu. Potom pribudli stovky, tisíce a státisíce, až sa nakoniec našlo dosť ľudí na zmenu. Vydržali, nedali sa zviesť Mečiarom napriek šialenému tlaku, kopancom a pľuvancom. Nedali sa kúpiť. Boli na veľkosť zmeny vnútorne vybavení a vedeli ju uskutočniť. Neriadili sa populárnosťou, ale zodpovednosťou. Aj za cenu osobných prehier. To sú hrdinovia Novembra a nie rozdrapenci, špekulanti a zameniteľní činovníci. Pre tých ľudí je dnes Slovensko slobodnou krajinou. 

Mnohí sú mŕtvi. Treba za nich vykonať prácu smútenia. Slavomír Stračár, integrálny človek, pre nás s Martinom Bútorom po prvých slobodných voľbách kandidát na funkciu predsedu vlády. Zomrel záhadnou smrťou. Marcel Strýko, muž v baloniaku, zomrel na rozdelenie Československa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite