Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fedor Gál: Všetci ľudia sú príbuzní, akurát niektorých máme plné zuby

.fedor Gál .komentáre

Zbytočne nám o našej príbuznosti kážu veľké náboženské a mysliteľské autority od počiatku dejín až po dnešok. My si ideme svoje predsudky a vytvárame si okolo nich svoje – privátne, kmeňové, národné, nadnárodné, štátne, náboženské, politické, kultúrne, vedecké – teórie, viery a mýty. Nič ale nezmení fakt, že máme spoločný koreň, spoločný domov, planétu Zem a jedno Absolútno s rôznymi menami.

head_photo

jasné, „strom života“ optikou biologickej evolúcie je jedna vec (Etiópska Lucy žila pred asi štyrmi miliónmi rokov) a „kultúrne“ nastavenie ľudských bytostí druhá. Existuje totiž aj evolúcia kultúry a duchovné praktiky, ktoré dokážu „prenastaviť“ našu biologickú pudovosť. Niekedy  to trvá aj tisícročia. Kto by nepoznal napríklad biblické rozprávanie o príbuzenských drámach na úsvite dejín, ktoré formovali našu spiritualitu? Alebo rolu meditačných cvičení? 

Všetci žijeme na jedinej z planét v tej svojej galaxii – jednej z nekonečna galaxií v tomto, jednom z mnohých, vesmírov. Zbytočne to však budete rozprávať niekomu, kto verí, že práve ten jeho fliačik zeme si zaslúži vlastný oltár, vlastné modly, legendy, rituály a všetko čo s tým súvisí. Ako keby ľudská predpojatosť určovala kto je „MY“ a kto „ONI“, aby potom celé generácie ľudí umierali kvôli pomyselnej nácii v kataklyzmách zbytočných vojen.

Napokon, od nepamäti existovali ľudia, ktorí sa vydávali za hranice svojej „pôdy a krvi“. Jedni z čírej zvedavosti a potreby poznávať. Iní kvôli dobrodružstvu, obchodu, obžive, chamtivosti, alebo úteku pred hladom a násilím. Technologický pokrok nám to podstatne uľahčil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite