Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Klvaňu: Máme sa báť Putinovej atómovky?

.tomáš Klvaňa .komentáre .komentár týždňa

Stručná odpověď zní: nemáme. Situace je však pochopitelně komplikovanější. Ruský prezident vsadil do hry hodně a možnost, že tato jeho hra skončí špatně, není úplně nulová.

po druhé světové válce, jak píše Yuval Noah Harari, se kvůli vzniku hrozby jaderných zbraní začalo vytvářet globální vědomí. Lidé si uvědomili, že událost na druhém konci zeměkoule už může ovlivnit i jejich životy. Konjuktura zahraniční žurnalistiky a postupná integrace ekonomiky v rozhodujících částech světa trend globálního vědomí ještě posílila. S globálním vědomím se za studené války spojil strach z jaderných výbuchů. 

Pamatuji se, že každé burácení ruské stíhačky startující ze sovětské základny v Milovicích ve mně automaticky vyvolalo strach z jaderného hřibu, vyvolaný dokumentárními filmy komunistické propagandy, jež Československá televize s oblibou zařazovala ve vysílacím hlavním čase. Ale nebyla to jen komunistická propaganda. Později jsem se dozvěděl, že moji vrstevníci na svobodném Západě vyrůstali s podobnými obavami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite