Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Prebudenie neprebudených?

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Tento týždeň sme všetci s napätím očakávali, ako to v Národnej rade dopadne pri hlasovaní o prelomení veta pani prezidentky k údajne prorodinnému balíčku ministra financií. Nedočkali sme sa. Dočkali sme sa však určitých zaujímavých posunov. Dochádza k prebúdzaniu neprebudenej mlčiacej väčšiny obyčajných ľudí?

zhrňme si najprv, čo vlastne vytkla pani prezidentka vo svojom vete. V prvom rade vytkla nesplnenie podmienok pre skrátené legislatívne konanie. Ako mimoriadny inštitút predpokladá určitú mimoriadnu okolnosť. V odôvodnení sa dozvedáme o pandémii covid-19, ktorú tu máme už tri roky, no naopak sa nedozvedáme, ako sa má balíčkom za 1,2 miliardy zabrániť vážnym hospodárskym škodám. Nedozvedáme sa ani to, ako presne má byť ohrozené právo rodičov, ktorí sa starajú o deti, na pomoc štátu. S odkazom na toto ustanovenie by sme tak v logike predkladateľa mohli v skrátenom legislatívnom konaní vyhodiť ľubovoľné množstvo financií na podporu rodičov s deťmi. Bez diskusie, za pár dní. A to mi nejako nevychádza. 

Pani prezidentka ďalej vytkla možné porušenie transparentnosti a efektívnosti vynakladania verejných prostriedkov. Neboli totiž zdôvodnené všetky finančné dôsledky na rozpočet verejnej správy. Samosprávy, ktorých sa úprava značne dotkne, neboli vopred informované. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite