Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Súmrak nad Súmračnou

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Tento týždeň sa mediálna pozornosť výnimočne venovala nielen stále trvajúcej vojenskej agresii Rusov na Ukrajine, ale čomusi, na čo mnohí na Slovensku čakali roky – vzneseniu obvinenia na Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Naozaj sa stmieva nad Súmračnou?

pri čítaní viac než stostranového uznesenia o vznesení obvinenia mi hlavou víria mnohé myšlienky. Tie, ktoré sa týkajú práva, sa mi sledujú jednoduchšie. Premýšľam nad kvalifikáciou skutkov, nad váhou predložených dôkazov, nad kvalitou odôvodnenia, prechádzam plynule z otázok trestného práva do otázok práva ústavného: naozaj nemôže byť poslanec zadržaný, ak nebol prichytený pri trestnom čine? Zatiaľ mi vychádza, že nie. 

Musí generálny prokurátor podať žiadosť predsedovi parlamentu o vzatie poslanca Fica do väzby, ak o to požiadal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry? Zatiaľ sa zdá, že nie, lebo sme v prípravnom konaní, ktorého pánom je prokurátor a máme hierarchickú štruktúru prokuratúry na čele s generálnym prokurátorom, ktorý jediný má výslovné zákonné oprávnenie (ale nie povinnosť) žiadosť podať. Na druhej strane si hovorím, že ani on nemôže konať svojvoľne. Lenže čo s ním, ak žiadosť nepodá? Generálny prokurátor nepochybne bude v tom celom zohrávať dôležitú úlohu.

Právne otázky sú pre mňa zaujímavé, vecné, je v nich málo emócií, je to intelektuálna výzva, určitým spôsobom dokonca zábava. Skôr či neskôr sa vyjasnia. Nemôžem sa však na to uznesenie a na celú kauzu pozerať len ako právnička. Nedá sa to. Som človek s emóciami. Žijem na Slovensku, mám tu rodinu, priateľov, prácu. Chcem, aby to tu fungovalo čo najlepšie. Aby sme boli prosperujúcou krajinou. Demokratickým a právnym štátom. 

Chcem, aby tu platili pravidlá hry. Aby právo nebolo len na papieri, s ktorým si niekto vytrie zadok. Aby sme neboli krajinou rovných a rovnejších. Aby tu nevládla skupina nedotknuteľných, ktorá si štát ukradne a poťahuje nitkami. Aby sa nemanipulovalo ľuďmi, ktorí sa domnievajú, že si v slobodných, rovných, priamych a tajných voľbách skutočne volia svojich zástupcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite