Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Za ľudí proti súdnej mape

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

V parlamente bola v stredu búrlivá atmosféra. Ministerka spravodlivosti predložila štyri zákony o zmene súdnej mapy a tri z nich neboli prijaté. Dôvodom nebola pre zmenu len Sme rodina, u ktorej sme si už zvykli, že nie je tak úplne koaličným partnerom, ale aj poslanci Za ľudí (a poslanec Gyimesi, ale na toho sa mi nechce míňať ani len písmenká). Čo za hry sa to aktuálne hrajú v koalícii?

o reforme súdnej mapy sa u nás diskutuje už asi rok. Ministerka spravodlivosti predstavila už tretí prepracovaný návrh, ktorý konečne schválila vláda. Bolo načase, pretože ak chceme na reformu súdnictva dostať 500 mil. z Plánu obnovy, máme čo robiť. Posledné mesiace sme počuli vystúpiť kdejakého komunálneho poslanca či starostu lobujúceho za ten jeho súd. Samozrejme, všetci chcú reformu, len nerušte ten náš súd, zrušte iný. Nuž, komunálne voľby sa blížia, a tak sa zo súdnej mapy stala možnosť ukázať sa pred svojimi regionálnymi voličmi. Za kšeftovanie poslancov o tom „svojom“ súde by sa nemusel hanbiť žiadny vekslák. O čo ide Sme rodine, to málokedy tušíme, ale tušíme, že to nie je nič cnostné.

Pre akciu „zachráň si svoj súd, zachrániš sa v komunálnych voľbách“ bol vypracovaný až tretí návrh súdnej mapy, podľa ktorého sa nerušilo už takmer nič. Ani to však nestačilo na to, aby zaň čo i len na okresnej a krajskej úrovni zahlasovali poslankyne Za ľudí Alexandra Pivková a Miriam Šuteková. Tie nehlasovali ani za vytvorenie mestských súdov v Bratislave a v Košiciach. Tam sa zdržal aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Prvý menovaný komunikoval na tlačovke v piatok určité výhrady. Nie je jasné, či a ako intenzívne a jasne ich komunikoval aj ministerke spravodlivosti. Druhá menovaná sa zrejme len pridala. Pozitívne je aspoň vyhlásenie, že sú ochotní rokovať ďalej, tak uvidíme, čo z toho bude. Za mňa je to sklamanie. Rozumiem výhradám, majú právo ich mať. Len odmietam prijať verziu, že doteraz nebol priestor na ich vyjasnenie, že mala ministerka pozerať Na telo a ďalšie diskusie, aby sa o nich dozvedela a že nemohli byť vyjasnené v druhom čítaní. Ak je to taká podstatná vec, ako povedal v piatok, a jeho výhrady také zásadné, nerozumiem tomu, prečo jasne ani len v posledných dňoch tieto výhrady nekomunikoval. Súkromne aj verejne. Nedostatkom komunikačných zručností ani nedostatkom komunikácie na tlačovkách a sociálnych sieťach pritom rozhodne netrpí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite