Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Kultan: Mnoho otázok v slovenskom zdravotníctve

.martin Kultan .komentáre

Hoci sme po prvých skúsenostiach s novou vládou v roku 2020 už nemali veľké očakávania, zostali sme ešte smutnejší ako vlani. Napriek niektorým pozitívnym zmenám je Slovensko ako celok spravované zle. Rovnako je na tom aj naše zdravotníctvo.

všetky zlé rozhodnutia majú jedno spoločné: návrat k socializmu, etatizmu a autokratickému riadeniu. „Vyhraj voľby a môžeš všetko,“ heslo, ktoré sa stalo symbolom Ficových vlád, sa podarilo posunúť ešte o level vyššie. Ak sa hovorilo, že Ficove vlády boli pre zdravotníctvo premárneným obdobím, tej aktuálnej sa podarilo dotlačiť zdravotníctvo k okliešteniu slobody a ešte nižšej konkurencii. To všetko pod hlavičkou akože silného, opatrovateľského a všemocného štátu. 

Za predchádzajúcich vlád bujnela korupcia, veľa sa rozprávalo, málo z toho sa urobilo. Teraz sa podarilo eliminovať korupciu, čo je dôležité plus. Bujnie však chaos, neefektivita spojená s plytvaním a nezmyslami, ako sú očkovacia lotéria a úplatky za očkovanie tým, ktorých celá spoločnosť chránime. 

Kladiem si veľa otázok:

  • Prečo zakladáme štátnu spoločnosť na distribúciu liekov? V zdravotníctve máme množstvo problémov, ale ani jeden z nich štátna distribučka nevyrieši. Slovenským pacientom nič neprinesie, zdeformuje sa systém distribúcie liekov a vznikne pár nových, dobre platených flekov.  
  • Prečo neustále prichádzajú návrhy na reguláciu zisku a obmedzovanie súkromných prevádzkovateľov v zdravotníctve? Riešením na straty štátnych prevádzkovateľov predsa nie je potrestanie zdravých spoločností, ktoré poskytujú dobré služby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite