Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Česká vláda, slovenská vláda

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Petra Fialu vymenoval český prezident Miloš Zeman za predsedu vlády a potom, verný sebe, sa pustil v mene vlasti do lustrovania ministrov. Tak končí jeden český prezident. Tristne ako z operety Jacquesa Offenbacha.

česká politika má v tomto zmysle dlhodobú tradíciu od cisára Rudolfa II. po prezidenta Edvarda Beneša. V prvom prípade sa to skončilo tridsaťročnou vojnou, v druhom štyridsiatimi rokmi komunistického režimu, takže ostáva dúfať, že tentoraz budú následky časovo ohraničené a že Milošovi Zemanovi bude dožičené dožiť sa svojho politického konca.

Vyzerá to ešte na dlhé lakte, ale Zeman sa už nemá na čo tešiť. Česká republika bude mať novú vládu a napriek rozličným varovaniam českých politických komentátorov to môže byť dobrá vláda. Skúsme si porovnať východiská dnešnej slovenskej a českej vlády. Po slovenských voľbách koncom februára 2020 nastalo všeobecné plesanie a výskanie, akí sme my viťúzi, ktoré sa medzitým zmenilo na bolestné ujúkanie. Igor Matovič sľuboval ústami Milana Kňažka a Jána Budaja zmeny veľké ako v novembri 1989. V Matovičovom prípade to pripomínalo tak trochu sen malého Móricka. A v prípade Budaja a Kňažka sa len potvrdzuje, že pri Mečiarovi nešliapli vedľa náhodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite