Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Klamár, klamár

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Kultový film z roku 1997 s Jimom Carreym je o príbehu právnika – notorického klamára. Jeho syn si na narodeniny želá, aby aspoň jeden deň neklamal a jeho prosba je vypočutá. Jeden deň nedokáže nič iné, len hovoriť pravdu. Jedného právnika a notorického klamára máme aj v parlamente. Aké by to bolo, keby nemohol aspoň jeden deň klamať?

ľudia klamú. Zvykli sme si na to, zvlášť u politikov a, žiaľ, aj u právnikov. Je to normálne v zmysle, že je to bežné, ale odmietam prijať to, že to tak má byť. Tento príbeh je o jednom konkrétnom človeku, ktorý nám zo svojho súkromia chtiac-nechtiac prezradil viac, než chcel. Rozhodne nepotrebujeme vedieť jeho intímnosti. Keďže je to však človek, ktorý je už desaťročia v politike na očiach verejnosti, je minimálne zaujímavé nahliadnuť aj do jeho polosúkromných rozhovorov. Nebudem teraz riešiť, či je to právne prípustné, k tomu som sa čiastočne už vyjadrila. Budem sa len zamýšľať nad tým, aké by to bolo, ak by bol aspoň takýto úprimný aj inokedy.

Nahrávky z chaty napríklad odhalili to, že hoci pandémiu navonok podceňuje a ľudí viac-menej vyzýva na nerešpektovanie opatrení, lebo to teraz medzi jeho voličmi fičí, sám považuje z vlastnej skúsenosti covid-19 za „hnusnú chorobu“. Máme záblesk pravdy. Dozvedeli sme sa aj o mnohých prepojeniach vplyvných ľudí a všakovakých vybavovačkách. Tie zaryto odmieta vysvetliť, hoci neodmieta, že sú informácie pravdivé. Tvrdí len, že sú súkromné a že boli získané nelegálne. A práve tam narážame. Na ten rozpor reality s pretvárkou a klamstvom. Tento človek totiž nie je nahrávaný nonstop, čo je, samozrejme, v poriadku, lebo všetko o každom naozaj nechceme a ani nemáme vedieť. Ale aký by bol „opozičný líder“, ak by neklamal?

Byť pravdivým človekom je ťažká práca. A má mnohé riziká. Hlavne ak máte všeličo za ušami. Ja napríklad chodím aktuálne na herecký kurz, kde nás, možno paradoxne, neučia veci hrať, ale byť pravdivými, lebo len tak môžete situácie naozaj prežiť a len tak tú pravdivosť odovzdáte publiku. Divadlo teda nie je hra, ale veľká pravda. Odporúčala by som tento kurz všetkým, nielen politikom. Ak ale máte za ušami toho naozaj veľa, pud sebazáchovy káže klamať. Racionalizácia pomáha. Ak bojujete o spoločenské prežitie a klamete, naučíte sa sám pred sebou si toto konanie ospravedlniť. Potom tým svojím klamstvám azda aj uveríte a realitu si dotvoríte podľa toho, čo potrebujete. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite