Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povinné očkovanie máme už dávno, nájdeme vôľu zaradiť tam aj očkovanie proti covidu?

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Debata o možnosti zaviesť povinné očkovanie proti covid-19, či už plošne, alebo aspoň pre určité skupiny, je v súčasnosti v plnom prúde v mnohých krajinách. Na Slovensku zatiaľ skôr prihrieva populistickú polievočku niektorým politikom a rozvášňuje skupinky pred parlamentom a Prezidentským palácom, odbornosť ide akosi bokom.

v prvom rade je potrebné povedať, že povinné očkovanie pre niektoré skupiny osôb proti niektorým ochoreniam na Slovensku už v súčasnosti zavedené je. Úrad verejného zdravotníctva každoročne vydáva tzv. očkovací kalendár, na vydanie ktorého je zmocnený § 5 najčastejšie skloňovaného zákona v časoch pandémie, ktorým je zákon č. 355/2007 Z. z., o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (v tomto prípade v spojení s vyhláškou č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení). 

Tento zoznam tvorí v súčasnosti 10 ochorení, proti ktorým sa povinne očkujú detí (záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusová hepatitída typu B, invazívne hemofilové nákazy, detská obrna, pneumokokové invazívne ochorenia, osýpky, ružienka a mumps) a pri dvoch z nich opakovane aj dospelí (záškrt, tetanus). Zákon následne v § 56 ods. 1 písm. a) stanoví, že sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva dopustí ten, kto sa bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov nepodrobí očkovaniu vyplývajúcemu z príslušných právnych predpisov alebo nariadenému očkovaniu. Podľa § 56, ods. 3 možno za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu uložiť pokutu v súhrnnej výške 331 eur. 

„Ak štát povinné očkovanie nezavedie, poruší tým svoj pozitívny záväzok na ochranu zdravia.“

Povinné očkovanie tu teda máme už dávno. Povinné očkovanie však neznamená, že vám niekto násilne niečo pichne, ale že ak sa povinnosti očkovať seba či svoje deti nepodrobíte, môžete za to dostať peňažnú pokutu – podľa aktuálnej právnej úpravy súhrnne až do 331 eur. Túto sankciu môže uložiť regionálny úrad verejného zdravotníctva. Nejde však o jedinú sankciu, ktorú pre nezaočkované deti predpokladá zákon.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite