Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Sofiina voľba

.juraj Petrovič .komentáre

Opozícia chce v parlamente odvolávať Igora Matoviča. Miro Kollár a Tomáš Valášek už oznámili, že v tomto prípade budú hlasovať s opozíciou. Ako nezaradení poslanci si to môžu dovoliť. Poslanci za SaS a Za ľudí stoja ale pred Sofiinou voľbou.

v normálnej demokracii je, samozrejme, vylúčené, aby koaliční poslanci hlasovali s opozíciou za odvolanie „svojho“ ministra. Dokonca aj na Slovensku je to pri každom inom ministrovi pravda.

Problém nastáva, keď sa v tejto situácii ocitne Igor Matovič. To, že strany ako Smer a Hlas, ktorých predstavitelia uniesli tento štát a dovolili obludné rozrastenie sa mafie bielych golierov až do bezpečnostných štruktúr štátu, nemajú žiadne morálne právo odvolávať kohokoľvek je jedna strana mince.

Tou druhou je samotný Igor Matovič. Ešte žiadnemu premiérovi sa tak rýchlo nepodarilo znepriateliť si nielen významnú časť vlastnej koalície, ale celý národ. Katastrofálny výkon funkcie a úplné nezvládnutie manažmentu pandémie viedli k jeho pádu vo funkcii premiéra. Neustála snaha pomstiť sa za akúkoľvek cenu tým, ktorí sú podľa neho zodpovední za jeho pád, trvalo ohrozuje stabilitu vládnej koalície. Opakované zasahovanie do iných rezortov, najmä tam, kde cíti, že sa príslušný minister nevie alebo nebude chcieť brániť, blokuje realizáciu dôležitých reforiem. Alebo ako v prípade ministra zdravotníctva, jednoznačný postoj vlády ako celku k otázke životne dôležitého očkovania proti covidu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite