Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár politológa Zálešáka: Niekoľko poznámok k Izraelsko-palestínskemu konfliktu

.tomáš Zálešák .komentáre

Nová fáza vojny na strednom východe nám znova pripomína, ako dobre vyzerajúce plány príliš často nevychádzajú, a tie najlepšie vyzerajúce úmysly môžu viesť k trpkým dôsledkom. Samozrejme, opäť sa vynorí množstvo „odborníkov“, ktorí síce nemusia o téme nič vedieť, majú však po ruke niekoľko obľúbených ideologizujúcich fráz, ktoré celú vec zdanlivo perfektne vysvetlia, ba dokonca ponúkajú zdanlivo perfektný recept na jej riešenie, keby im to len vždy nejaké „temné sily“ nekazili.

pokrokársky naratív, ktorého stúpenci samozrejme opäť podrobujú Izrael zdrvujúcej kritike, je tak ako mnohé ideologické výpovede, na pohľad logicky nepriestrelný. Vojna je predsa zlá vec. S tým musí každý, kto je pri zmysloch, len súhlasiť. 

Preto napr. Demokratickí senátori v U. S. Kongrese vyzývajú „okamžite“ zastaviť paľbu. Progresívci všetkých krajín nás poučia, že ľudské práva majú platiť univerzálne, a že na to, aby sme dostali znepriatelené strany k spoločnému rokovaciemu stolu, musíme k nim pristupovať ako k rovnocenným. Dokonca kdesi zaznelo, to treba urobiť „za každú cenu“. To všetko znie sugestívne. Sú to zväčša logické, vlastne tautologické závery, vyplývajúce jeden z druhého. Aspoň, pokiaľ nezačne nejaký pochybovač klásť bezočivé otázky. 

Napr. prečo si progresivistická ľavica tak pohotovo spomenula na hriechy štátu Izrael, keď niekto zase začal po jeho občanoch strieľať? Je nám tu azda naznačená nejaká príčinná súvislosť? Niečo v zmysle, že obete teroristického útoku si to vlastne zaslúžili, tak ako sa to naznačovalo aj o obetiach 11. septembra? A čo znamená „za každú cenu“? (Majú sa pre spravodlivosť zrútiť nebesá, alebo postačí, že obeť sa nebude brániť a agresor nebude potrestaný?)

S podobným prístupom zjavne nevystačíme, ak chceme hľadať riešenie vzniknutého stavu – aj ako akútneho vojnového požiaru, aj ako drásavo chronického konfliktu, v ktorom sa napriek všetkým patetickým deklaráciám vždy ocitáme na samom začiatku. 

k aktérom a cieľom

Skúsme sa teda na vec pozrieť z iného konca, s použitím viac staromódneho jazyka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite