Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Slovenský Havel

.juraj Petrovič .komentáre .komentár týždňa

Považujem sa za ekonomického amatéra. Nemám preto ambíciu vyjadrovať sa k tomu, čím je Veľký tresk slovenského Havla – ako Matoviča nazval minister Mičovský - z pohľadu ekonóma. Ale mám potrebu vyjadriť sa ako človek.

head_photo

matovič chce prídavky na deti výrazne zvýšiť pracujúcim. Údajne má ísť o motiváciu hľadať si prácu. Je to signál hneď dvoma smermi. Tým prvým je skrytý rasizmus. Pretože, ako to správne komentoval Tomáš Bella, signalizuje väčšine presvedčenej o tom, že Rómovia nechcú pracovať, a len „robia deti“, že je s ňou. Že sa teda podobne zmýšľajúca časť Slovákov nemusí obávať, títo údajní nemakačenkovia nič navyše nedostanú. 

To, že veľká časť Rómov, najmä z vylúčených komunít, má prakticky nulovú šancu sa zamestnať, je dávno známy fakt. Teda tým, ktorí chcú vedieť a necítia potrebu udržiavať si svoje rasistické predsudky. Ten druhý signál je ešte nepochopiteľnejší. Podmienenie vyšších prídavkov zamestnaním totiž vylučuje z tejto vyššej sumy iné ohrozené skupiny, napríklad matky, ktoré samy vychovávajú svoje deti a sú s nimi na materskej. Alebo ľudí, ktorí sa starajú o rodinných príslušníkov a nemôžu sa preto zamestnať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite