Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bilčík zo Spolu: Snáď sa matovičovci pri Pláne obnovy vyhnú masívnemu chaosu a fatálnym hádkam

.vladimír Bilčík .komentáre .spoločnosť

Treba oceniť, že sa vláde podarilo včas schváliť a do Bruselu odoslať Plán obnovy a odolnosti ako v poradí piatej členskej krajine Európskej únie. Samotné plnenie plánu však môže ešte ťažko zlyhať na chybách, ktoré pri príprave Plánu obnovy a odolnosti urobila vláda Igora Matoviča.

head_photo

rozdelenie priorít slovenského plánu obnovy podľa výsledkov posledných parlamentných volieb bolo škodlivým nápadom Igora Matoviča, ktorý mal aj konkrétne dôsledky, keď sa časti komponentov dostali na ministerstvá, ktoré k nim nemajú vzťah. Fond obnovy má priniesť výsledky na desiatky rokov dopredu a hlavné kritérium pre rozdeľovanie peňazí z neho mala byť dlhodobá prosperita našej krajiny, nie porciovanie koristi podľa straníckeho kľúča.

Aj preto je len dobré, že Eduard Heger si expertný tím Plánu obnovy a odolnosti presúva z ministerstva financií na Úrad vlády SR. Verím, že sa mu tak podarí chrániť reformy a kľúčové body Plánu obnovy a odolnosti aj pred ďalšími zlými politickými nápadmi jeho straníckeho šéfa. 

Vďaka Európskej únii sme získali jedinečnú príležitosť posunúť vpred slovenské školstvo, zdravotníctvo a celú našu ekonomiku. Pred vládou teraz stojí úloha, ktorá je v porovnaní s tvorbou tohto dokumentu v úplne iných dimenziách náročnosti. 

Ambiciózne ciele bude treba naplniť, a to už v priebehu niekoľkých rokov. Hoci si naši občania zvolili túto vládu na boj s korupciou, pandémia to zariadila tak, že ju budú pred ďalšími voľbami hodnotiť hlavne za manažérske úlohy pri obnove krajiny a míňanie peňazí z Plánu obnovy. Na toto vládny kabinet, prevažne s opozičnými a aktivistickými politickými skúsenosťami, nebol stavaný. Veď vládne schopnosti matovičovcov sme si už okúsili počas pandémie. 

Azda sa pre dobro nás všetkých a aj ich vlastné už vo vláde vyhnú masívnemu chaosu a fatálnym hádkam. Ak chceme žiť v modernej európskej krajine, Hegerova vláda musí dostať šancu ukázať verejnosti zo seba to najlepšie. No z opozície sa budeme pozerať pozorne na každý reformný krok.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite