Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majerský z KDH: Záleží len na vláde, či miliardy z EÚ využije alebo preháda

.milan Majerský .komentáre .spoločnosť

Nikdy doteraz nemalo Slovensko na dosah toľko peňazí. Za nasledujúcich sedem rokov môžeme do zlepšenia životov občanov investovať 20 miliárd eur. Peniaze prídu z Európskej únie a záleží len na nás, či a ako ich využijeme.

head_photo

na porovnanie, od vstupu do EÚ v roku 2004 vyčerpala Slovenská republika z eurofondov 24,6 miliardy. Aktuálne máme do roku 2027 k dispozícii 2,5 miliardy eur z predchádzajúceho programovacieho obdobia, 6 miliárd z Plánu obnovy a 13 miliárd eur z nového programovacieho obdobia.   

Ja považujem Plán obnovy za strategickú príležitosť a kľúčový projekt pre budúcnosť SR. Túto jedinečnú šancu nesmieme premrhať. Premiér ako šéf výkonnej moci musí byť jej dobrým manažérom. Doteraz sme totiž v čerpaní európskych peňazí mimoriadne zlyhávali. Ak chce súčasná vláda využiť neopakovateľnú šancu na obnovu krajiny, musí sa sústrediť, získať ťah na bránku a drieť do úmoru. Čaká ju nudná, mravčia práca. No len vďaka nej môžeme zmeniť Slovensko a zlepšiť životy občanov. Na konci dňa sa nebude počítať to, koľko sa kto narobil, ale to, či sme dokázali vyčerpať poskytnutú pomoc. A v neposlednom rade to, aké témy majú mať zelenú.

Európske peniaze by malo Slovensko využiť na  dokončenie reformy verejnej správy. Dajme šancu tým, ktorí vedia robiť veci lepšie, buďme bližšie k ľuďom.  

KDH tradične považuje za prioritnú reformu sociálnych politík, od podpory rodín, seniorov, sociálne znevýhodnených. Slovensku stále chýba premyslený systém podpory a záchranná sieť, cez ktorú by neprepadávali mnohí občania.  

Ďalšou kľúčovou oblasťou je zdravotníctvo. Plán obnovy zabudol na zdravotníkov, peniaze pre zdravotníctvo putujú najmä do budov, IT a nie do ľudí, hoci nikde sa nehovorí, že na ľudí použité byť nemôžu. Kvalitné zdravotníctvo pritom stojí a padá na odborníkoch. Bez zmeny prístupu je reálne riziko, že v nových nemocniciach a poliklinikách nebude mať kto pracovať.

Pandemická kríza ukázala, ako veľmi chýba úspešná digitalizácia pri vzdelávaní, od vysokorýchlostného internetu až po to, aby sa v rámci dištančného vzdelávania všetci žiaci a študenti dostávali k vzdelaniu. 

Zhrnuté a podčiarknuté: Vláda dostala historickú šancu. Môže ju využiť, ale môže ju aj prehádať či stratiť v chaose. My v KDH držíme palce na blízkosť a porozumenie občanovi.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite