Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Simon z Maďarského fóra: Dôvera občanov vo vedení samospráv ďaleko prevyšuje dôveru vo vládu

.zsolt Simon .komentáre .neparlamentná alternatíva

Slovenská samospráva – mestá, vyššie územné celky a obce – sa počas pandémie predstavila vo veľmi pozitívnom svetle. Ukázala, že sa netreba báť umožniť ľuďom rozhodovať o svojich osudoch aj na najnižšej úrovni. Mala by decentralizácia verejnej správy pokračovať a ako by malo vyzerať usporiadanie právomocí medzi centrom a perifériou?

mestá, obce a VÚC majú nenahraditeľné schopnosti z hľadiska fungovania krajiny. Ich samosprávny charakter a kompetencie, znalosť miestnej situácie spolu s organizačnými schopnosťami sa v čase núdze ukázali ako kľúčové. Svojím nasadením ukázali, že to, čo vláda na centrálnej úrovni nezvláda, to ony zvládajú väčšinou príkladne. To neznamená, že všetko išlo perfektne, a že samosprávy nie sú pre opakované plošné testovania na konci svojich síl.

Problémom sú a boli financie. Naposledy s preplácaním nákladov na testovanie a dlhodobo systémové prvky. Napríklad srdcovou záležitosťou pre Maďarské fórum je koeficient nadmorskej výšky pri vypočítavaní podielových daní  pre miestne samosprávy. Už pri zavedení to bol problematický koncept, čím značne poškodzuje najmä samosprávy na juhu Slovenska. Občan žijúci na juhu krajiny s nižšou nadmorskou výškou pre štát je menejcenný ako ten, čo býva na severe, prečo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite