Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čaučík z KDH: Stane sa z vlády slov vláda činov?

.marián Čaučík .komentáre .neparlamentná alternatíva

Politická kríza sa skončila a Slovensko má nového premiéra aj vládu. Slovensko čelí v dnešnej dobe mnohým výzvam a riešenie stojí na rozhodnutiach nového kabinetu. Politici z mimoparlamentných strán hodnotia poslednú vládnu krízu a uvažujú, čo musí Eduard Heger so svojimi ministrami zmeniť.

slovensko má po roku staronovú vládu, z pozície premiéra musel odstúpiť Igor Matovič, ktorý si vymenil pozíciu s doterajším ministrom financií Eduardom Hegerom. Novými menami sú minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister práce Jozef Hlinka. Hoci formálne ide o nový kabinet, koalícia a pomery síl v parlamente sa nezmenili. A rovnaké zostávajú aj očakávania.

Nová vláda začína tam, kde predchádzajúca skončila. Nepoznáme odpovede, len otázky. Týkajú sa dvoch oblastí. Tá prvá samotného výkonu vlády pri napĺňaní vládneho programu. Bude táto vláda naozaj funkčná? Dokáže modernizovať krajinu, potiahnuť ju dopredu, dať ľudom prácu, pomôcť tým, ktorí to potrebujú? Slovensko potrebuje prenastaviť fungovanie, aby občania pocítili kvalitu života, ktorú umožňuje 21. storočie.  

Pandémia ovplyvnila všetky sektory a obyvateľov. Dala nám aj možnosť pozerať sa na veci z inej perspektívy a otvorila priestor pre zásadné zmeny v rôznych oblastiach. Štandardný cyklus, keď kabinety najvýznamnejšie zmeny pripravujú počas prvého roka, aby sa druhý rok prerokovali a schválili v polčase vládnutia, koalícia napĺňa minimálne. Vláda čochvíľa začne čeliť otázke, čo po nej reálne zostane. Kabinet potrebuje omnoho väčšiu dynamiku, ak po ňom majú zostať hmatateľné zmeny.

Druhou oblasťou očakávaní je spôsob, akým bude vláda vládnuť a vzťahy jednotlivých aktérov. Nový kabinet potrebuje potvrdiť zmenu vo všetkých oblastiach, v ktorých minulý zlyhával. Musí obnoviť dôveryhodnosť občanov v štát, kompetentnosť pri rozhodovaní, akcieschopnosť pri realizácii a odporúčam pokropiť to riadnou dávkou pokory. Občania si často pretierali oči a uši, keďže rétorika novej vlády sa veľmi rýchlo začala podobať tým starým a nenávideným.   

Nový premiér Eduard Heger je mužom kompromisu v najlepšom zmysle slova. Chceme veriť, že riadenie vlády sa zaobíde bez hádok a napätia, že spory sa budú riešiť za zavretými dverami, a nie na televíznych obrazovkách. A že nový predseda bude dostatočne svojbytný a nepodriadi záujmy krajiny osobným či straníckym záujmom v koalícii. Potrebujeme  kompetenciu a rozvahu, aby sme mohli pomáhať ľuďom, ktorí toho po roku boja nielen s pandémiou majú plné zuby.

Permanentná vládna kríza v demokratických krajinách sa končieva predčasnými voľbami. Ide o krajný prostriedok, ale v prípade, že by k nim došlo, KDH je pripravené priniesť zodpovedný a predvídateľný štýl politiky. Slovensko potrebuje rozvahu, pokoj a svedomité kroky s úctou voči každému občanovi.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite