Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Petroviča: Hrubá čiara?

.juraj Petrovič .komentáre

„Tak nám padla vláda pani Müllerová,“ povedal by Švejk, zatiaľ čo by si masíroval boľavé reumatické kolená. A pani Müllerová by sa opýtala: „Ktože ju teda nahradí?“ „Tí istí, len trochu inak,“ odpovedal by Švejk. „A v čom je teda zmena?“ „Nakreslili hrubú čiaru.“

head_photo

s hrubými čiarami sa to má všelijako. Sú krajiny, ako napríklad Rwanda, kde to inak asi naozaj nešlo. Po nevýslovnej hrôze genocídy sa rany nedali hojiť dôsledným prenasledovaním vinníkov, pretože ich bolo toľko, že by sa to zrejme zvrhlo v ďalšiu genocídu, len v opačnom garde. Takže cestou sa stali mierne tresty komunitných súdov, zmierenie a hrubá čiara.

Takisto v Kambodži sa s krutovládou Červených Kmérov vyrovnali hrubou čiarou v podobe amnestie. V oboch prípadoch ale hrubá čiara neznamenala, že by sa o zločinoch a zločincoch nehovorilo. Minulosť sa nezamietla pod koberec, naopak. Hovorí sa o nej a je zdrojom poučenia pre ďalšie generácie v nádeji, že sa tým zabráni opakovaniu histórie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite