Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: A predsa sa točí

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Vitajte v dobe postfaktickej! V dobe, keď slovenský vysoký štátny úradník a politik spochybňuje už aj to, že Zem je guľatá.

pred takmer 400 rokmi bol taliansky astronóm, fyzik, matematik a filozof Galileo Galilei postavený pred inkvizičný súd. Ten ho následne uznal vinným, vyhlásil ho za kacíra a prinútil ho verejne odvolať svoje tvrdenie o tom, že stredom slnečnej sústavy je Slnko a Zem je planéta obiehajúca okolo neho. Dovtedy sa totiž verilo v to, že stredom slnečnej sústavy je Zem. Nikto však vtedy nespochybňoval, že Zem je guľatá. Posunuli sme sa v čase o 400 rokov ďalej, ale niektorí sa mentálne posunuli o stovky rokov naspäť ešte dávno pred časy, v ktorých žil Galileo Galilei. Napríklad taký generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala. 

„Pravda oslobodzuje, očisťuje, ochraňuje, rozvíja. Nastal čas pre revolúciu pravdy,“ píše sa na jeho profile na sociálnej sieti. Hovorí o potrebe reformy RTVS, pretože je neobjektívna a šíri dezinformácie. Myslí si, že v RTVS by mali dostať priestor ľudia, ktorí neveria, že Zem je guľatá, tak ako tomu neverí on. „Ja sa pýtam vás, je to podložené, že Zem je guľatá, ja sa vážne pýtam, vy ste boli vo vesmíre? Neboli, ja tiež nie, neviem.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite