Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Trestuhodne plytváme príležitosťami. Pred 20 rokmi sme získali také, ako nikdy predtým

.rastislav Káčer .komentáre

Dnes je to 20 rokov, čo sme sa stali členmi Únie. Európskej únie. Našej únie. Pred 20 rokmi sme sa po dlhom čase snaženia stali súčasťou sveta, kde sme vždy mali patriť a z ktorého nás vytrhli naši sovietski (alias russkí) „osloboditelia“ a ich domáci kolaboranti. Takí, ako birmovaní komunisti.

mal som to životné privilégium byť súčasťou generácie, ktorá si odmakala našu generačnú výzvu. Vrátiť Slovensko na orbitu, kam vždy malo historicky patriť. Patril som k robotníkom a remeselníkom, ktorí sa v službe štátu snažili vykrývať chyby našich politických zlyhaní a podporovať slušnú politickú alternatívu a víziu. Bral som ako samozrejmosť, že musíme získať miesto pri stole krajín EÚ a NATO. Západ, kam sme patrili vždy – a kto tvrdí, že nie, tak sa veľmi mýli –, je značne nedokonalý. Ale všetky iné svety, ktoré sú naporúdzi, sú asi o svetelný rok nedokonalejšie. Rudý ňok, jeho neoľudácki kumpáni z plochej Zeme a bezprizorní „profesionáli“ robiaci si len svoju prácu a popierajúci sami seba 24x za deň a 7 dní v týždni, nás ťahajú z tohto sveta preč. Lebo im vyhovuje lepšie svet russkej duše, mystérium korupcie a beztrestnosti verchušky. Az úri mentalitás Viktora I., „Могучая кучка“ Vladimíra Krvavého sú im bližšie ako svet pravidiel a slušnej spoločnosti.

Pred 20. rokmi sme sa stali súčasťou vyspelého sveta a otvorili sa nám príležitosti, aké sme nemali nikdy. Nikdy, kam len dosiahne naša historická pamäť. A zaobchádzame s nimi ako traja veteráni v krásnej rozprávke Jana Wericha. Ruská propaganda, panslávski idioti a zakomplexovaní národní peciváli a plochozemci sa nás snažia presvedčiť, že treba akurát vycicať, čo sa ešte z Únie vycicať dá, a ísť si svojou cestou uhorského vazalstva, kremeľskej rektoskopie a čínskych PPP projektov. 

Dnes sa nám príslušnosť k lepšiemu svetu topí ako snehuliak v apríli (alebo prosperuje ako Huliakove zeliny v kancelárii). Lebo časť jednoduchšieho alebo zatrpknutého sveta sa nechá opiť hnilým rožkom máčaným do plesnivého kumysu. A lepšia časť – tá stále nenašla toho Bajaju. A bude ho hľadať, odpisujúc všetky trochu príčetné alternatívy, až kým vlastne žiadnu voľbu nebude mať. 

„Teším sa a vážim si, že hlava štátu pripomenula Slovensku, že patríme do 1. ligy na svete a že sa o to niekto zaslúžil.“

Nič to. Teším sa, že pani prezidentka včera usporiadala pekné podujatie a pripomenula, že sme 20 rokov súčasťou lepšieho sveta. A že nezabudla spomenúť, že veci sa nedejú samé od seba. Ak sa niečo pohnojí – niekto to pohnojil. Ak sa niečo podarí – niekto k tomu prispel. Včera ma v prezidentskom paláci zastúpila moja dcéra Veronika. A som rád, že tam bola ona a nie ja. Mrzí ma, že nemohol aj môj syn. Teším sa a vážim si, že hlava štátu pripomenula Slovensku, že patríme do 1. ligy na svete a že sa o to niekto zaslúžil. Aj my, „roboši štátu“.

Kapor nič. Ňok sa radšej smeje z prdu do Stromovky a uráža tých najbližších. Radšej v poklone k chánovi Zlatej hordy robí komparz Orbánovi. A volá to suverénna politika. Jeho slovami by pozorovateľ povedal: „Vám tu už všetkým drbe???“

Evidentne nie. Zatiaľ nie. Možno nie. Každopádne som rád, že som bol pri svojej krajine v historickom čase, že pani prezidentka ocenila aj remeselníkov, ako som ja a že pri tom bola moja dcéra (a v duchu aj môj syn). Ďakujem.

Píšem tesne pred polnocou v Lone Pine v Kalifornii. Cestujem s mojou brunetkou. Môžeme. Lebo nepotrebujeme víza do USA (aj pri tom som mal šťastie byť... ako Forest Gump). A sme hrdí, keď vidíme v moteli v Kanabe skupinu motorkárov na Harleyoch zo Slovenska a Čiech. Naši rodičia o niečom takom mohli len snívať.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite