Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Stojíme pri RTVS

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Dočkali sme sa. V zbierke zákonov bola konečne zverejnená aj novela trestnej politiky, aj uznesenie Ústavného súdu o pozastavení jej účinnosti. Zďaleka sme však nevyhrali. Teraz majú v pláne ovládnuť RTVS.

jedenásty marec 2024 sa stal tým dlho očakávaným dňom zverejnenia novely trestnej politiky a prekvapivo, no chvalabohu, aj uznesenia Ústavného súdu o pozastavení účinnosti jej časti. Kým Ústavný súd nerozhodne vo veci ako takej, nebude táto novela v pozastavenej časti účinná, a teda sa nebude podľa nej postupovať. Zdá sa mi však, že sa vládna moc akosi prirýchlo vzdala s ohľadom na to, ako veľmi sa s touto novelou ponáhľala. 

Buď im teda naozaj nateraz stačí zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, alebo sa niečo chystá. V prvom prípade by to mohla byť celkom dobre pravda, pretože so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a s presunom spisov a prokurátorov na Generálnu prokuratúru sa aj trestné stíhania akosi pozastavia, pozdržujú, všetko to bude nejaký čas trvať. Za ten čas môžu pripraviť novú novelu trestnej politiky. Som zvedavá, ako ju ale pozmenia, lebo ak príjmu to isté, tak im to nepochybne Ústavný súd z rovnakých dôvodov opakovane pozastaví. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite