Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: O pozastavení účinnosti

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Dočkali sme sa expresného rozhodnutia Ústavného súdu o pozastavení účinnosti časti novely trestnej politiky.

ústavný súd pozastavil celú novelu Trestného zákona, časť novely Trestného poriadku a celej novely zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Nepozastavil účinnosť ustanovení, ktoré sa týkajú zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zákonov. Rozhodol expresne rýchlo, už 28. februára 2024. Novela bola schválená 8. februára. Pani prezidentka doručila svoj návrh Ústavnému súdu 19. februára, opozícia svoje návrhy o deň neskôr. Rozhodnutie o pozastavení účinnosti prišlo po 8 dňoch od doručenia prvého z troch návrhov. Prišlo ešte predtým, než bola schválená novela trestnej politiky zverejnená v Zbierke zákonov, čo sa doteraz v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu nestalo. 

Poďme si vysvetliť, čo znamená pozastavenie účinnosti. Je rozdiel medzi platnosťou a účinnosťou zákona. Zákon nadobúda platnosť dňom publikácie v Zbierke zákonov. Platnosť znamená, že je text finálny a nemožno ho mimo legislatívneho procesu meniť. Dôležitá je účinnosť. Tá znamená, že zákon vyvoláva zamýšľané právne účinky, teda že sa aplikuje všetko to, čo je v ňom napísané. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite