Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Pre našich ľudí

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Tak sa nám ten rok pekne začal. Nič iné sme však ani nečakali. Poďme sa teda pozrieť, o čom tento týždeň rokuje parlament, ako to tam aktuálne vyzerá a pre koho to robia.

rokovanie parlamentu sa začalo tento rok v pondelok 8. januára o 9:00 ráno. Na programe bol návrh na skrátené legislatívne konanie o novele Trestného zákona a ďalších súvisiacich zákonov. Rozkaz znel jasne – špeciálna prokuratúra musí byť zrušená a našim ľuďom musí byť čo najrýchlejšie zabezpečená beztrestnosť.

A tak máme v parlamente historicky najrozsiahlejšiu novelu jedného z najdôležitejších zákonov v krajine v skrátenom legislatívnom konaní. Skrátené legislatívne konanie znamená to, že neprebieha štandardný legislatívny proces, v ktorom sa postupuje oveľa pomalšie, v ktorom sa môžu riadne vyjadriť dotknuté orgány, odborná i laická verejnosť, v ktorom sa vedie tzv. medzirezortné pripomienkové konanie a jednotlivé pripomienky je možné verejne dohľadať a diskutuje sa o nich. Ide o inštitút, ktorý by sa mal používať naozaj výnimočne. Uznávam, ani v minulosti to nebolo stopercentné, ale takéto flagrantné zneužívanie daného inštitútu si nedovolil doposiaľ nikto. 

Podmienky na skrátené legislatívne konanie sú presne upravené v rokovacom poriadku Národnej rady. V prvom rade je potrebné, aby nastali mimoriadne okolnosti. Tými sú napríklad pandémia, prírodné katastrofy, vojna. Čo také mimoriadne sa stalo, že je potrebné ihneď rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty predovšetkým za majetkové a hospodárske trestné činy? Jedine ak to, že je to nevýhodné pre ich ľudí. Akurát, že toto nie je legitímny dôvod v zmysle zákona. Druhou podmienkou na skrátené legislatívne konanie je to, že sú ohrozené základné ľudské práva a slobody alebo bezpečnosť, alebo hrozia značné hospodárske škody. Tieto dôvody si vláda vzala pre istotu všetky, hodila ich do jedného vreca a povedala voilá, musíme mať skrátené legislatívne konanie. Lenže tak to nefunguje. Jednotlivé dôvody musíte konkretizovať a riadne odôvodniť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite