Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrea Letanovská: Odloženie transformácie nemocníc v rámci OSN – racionálny krok alebo kupovanie si času za vysokú cenu?

.andrea Letanovská .komentáre

„S optimalizáciou siete nemocníc budeme musieť urobiť také poriadky, respektíve nastaviť pokračovanie tak, aby sa neohrozila bezpečnosť cesty pacienta do zdravotníckeho zariadenia naprieč celým Slovenskom,“ vyhlásila ministerka Dolinková.

hm. Keby sme zdôvodnenie „prečo neoptimalizovať sieť nemocníc“ počuli prvýkrát, mohlo by sa nám zdať rozumné a zodpovedné. Veď vlastne optimalizovať chceme a určite aj budeme, ale nie teraz, ale až keď budeme pripravení. Prípadne nie my, ale niekto iný, kto príde po nás. Lenže to by sme nemohli tieto „dôvody“ počúvať už viac než 10 rokov. A vždy z úst predstaviteľov Smeru. Dnes Hlasu, podobnosť čisto náhodná.

Keď sa reformu siete nemocníc – tzv. stratifikáciu – pokúšala presadiť ministerka Andrea Kalavská, narazila na odpor straníckeho šéfa Roberta Fica. Je to pochopiteľné, kto by si chcel pred voľbami pohnevať voličov. Osvedčené dobré rady komunálnych politikov treba počúvať. O akejsi optimalizácii už totiž v odborných kruhoch hovoríme viac než 10 rokov. Konkrétne, odkedy sme významne zreformovali a prakticky nanovo vybudovali sieť ZZS, čo dramaticky zlepšilo kvalitu prednemocničnej starostlivosti a skrátilo dojazdové časy do nemocnice. Tým sme vlastne dostali zdravotnú starostlivosť bližšie k pacientovi. Celé Slovensko funguje v riadení prednemocničnej neodkladnej ZS ako jeden celok, riadi ho Operačné stredisko ZZS a odstránením administratívnych a technických bariér medzi jednotlivými krajmi sa cesta pacienta stala podstatne hladšou a plynulejšou. Umožnila to tzv. Zajacova reforma a odčlenenie operačného riadenia a prevádzky ZZS z nemocníc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite