Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako to bolo so slovenským dvojkrížom

.andrej Klobušník .komentáre

Môj článok o slovenskej vlajke sa nečakane rozšíril po internetoch a tým pádom nevyhnutne narazil na slušnú kôpku ľudí, ktorých fakt, že majú chybné informácie nevyruší v tom, aby mali silný názor. Takže to skúsim z inej strany.

dvojkríž na trojvrší skutočne nie je symbol Veľkej Moravy ani Nitrianskeho kniežatstva. Mimo našich hraníc známy ako patriarchálny kríž alebo lotrinský kríž, prevzal do svojho erbu Belo III., ktorý vyrastal na byzantskom dvore, v 12. storočí a až v 14. storočí bol spojený s trojvrším a arpádovskými pruhmi symbolizujúcimi rieky Dunaj, Tisa, Dráva, Sáva.

Áno, varianty patriarchálneho krížu sa vyskytovali v cirkevnej symbolike už od 8. storočia a teda prostredníctvom byzantskej misie s ním Veľká Morava pravdepodobne prišla do kontaktu. Tu ale treba povedať dve zásadné veci: 1. „Cyrilometodský odkaz“ je mýtus z 19. storočia a na našom území byzantská misia nemala dlhý ani zásadný vplyv. 2. Heraldika sa začala rozvíjať až vo vrcholnom stredoveku, ktorého sa Veľká Morava nedožila. Najprv heraldické symboly náležali len šľachtickým rodom, až v novoveku sa z erbov panovníckych dynastií začali stávať symboly štátnych útvarov. Čiže jednoducho povedané - Veľká Morava dvojkríž za symbol nemala. A nemala ani žiaden iný štátny znak. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite