Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Čo bude, ak...

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Do volieb zostáva už len týždeň, a tak nemôžem túto udalosť opomenúť ani ja. Rozhodla som sa preto, že vám napíšem o tom, čo bude, ak...

dnes sa zacielim predovšetkým na právnické aspekty volieb a skúsim dať odpovede na štyri otázky.

Prvá otázka: Čo bude, ak ako volič zakrúžkujem na hlasovacom lístku preferovaných kandidátov? Určite viete, že môžete dať maximálne štyri krúžky tým kandidátom, ktorých preferujete. Môžete ich dať menej ako štyri, aj žiaden, nie však viac ako štyri. Ak dáte viac ako štyri, na preferenčné hlasy sa neprihliada, ale na hlas odovzdaný subjektu áno. Náš volebný systém neumožňuje ani voľbu kandidátov na rôznych hlasovacích lístkoch, musíte si vybrať len jeden, teda jeden kandidujúci subjekt. Preferenčné hlasy sa zohľadňujú pri danom kandidátovi len vtedy, ak ich získal aspoň 3 % z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre daný kandidujúci subjekt. Ak 3 % získa viacero kandidátov, prideľuje sa im mandát postupne v poradí podľa počtu preferenčných hlasov. V prípade rovnosti hlasov je rozhodujúce poradie na hlasovacom lístku. Toto upravuje par. 68 ods. 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva. „Prekrúžkovať sa” tak nie je úplne jednoduché, nie je to však ani nemožné. 

Druhá otázka: Čo bude, ak voľby vyhrá Smer alebo Progresívne Slovensko? Z hľadiska práva, nie dopadu na spoločnosť. Podľa predvolebných preferencií a kurzov v stávkových kanceláriách je nanajvýš pravdepodobné, že najviac hlasov vo voľbách získa jeden z týchto subjektov, a teda že voľby „vyhrá“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite