Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Prezidenti, prezidentka, Korčok

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Prvý revolučný týždeň v novembri 1989 prišla z miestnej VPN v pobočke Štátnej banky československej požiadavka, aby tam Koordinačný výbor poslal niekoho z centra. Šli sme tam literárne s Ľubom Feldekom.

zástupca VPN v pobočke nám podal hlásenie o stave revolúcie v ŠBČS a potom sme diskutovali. Tak som spoznal Michala Kováča. November 1989 bol preňho iniciačným zážitkom a pamätal si to, aj keď odchádzal s Mečiarom do HZDS. Vedel si spočítať, kde bude moc, ale na rozdiel od ostatných, ktorí sa na nás pozerali, akoby sme mali lepru, správal sa k nám normálne.

Mojím prvým a posledným československým prezidentom bol jemný, ľudsky krehký, no pevný Václav Havel. Michal Kováč bol iný prípad. Stal sa prvým slovenským prezidentom na druhý pokus. Na rozdiel od Mečiarovho favorita Romana Kováča si najprv zabezpečil potrebný počet hlasov, a potom uspel. Mečiar mu to nikdy nezabudol. Michala Kováča ponižoval, ale Kováč sa vzbúril a stal sa napokon dobrým prezidentom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite