Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roboty a roboti: Mali nám s prácou pomáhať, napokon nás nahradia

.ján Košturiak .klub .technológie

Roboty a automaty nahrádzajú ľudí. Slovo robot má v množnom čísle dva tvary: roboty sú stroje vykonávajúce zložité operácie; roboti sú zas automaty podobné človeku. Sú často rýchlejší, spoľahlivejší a majú dlhší pracovný čas.

Roboty a roboti: Mali nám s prácou pomáhať, napokon nás nahradia FrankV/Unsplash

mali ľudom pomáhať v práci a napokon ich o prácu pripravia. Podiel automatov a robotov na tvorbe HDP sa bude zvyšovať. V IPA v Stuttgarte som v laboratóriách vždy obdivoval budúcnosť, ktorú vytvárali – najskôr roboty a linky na montáž výrobkov, neskôr roboty a linky na demontáž a recykláciu, roboty na operovanie mozgu, servisné roboty na pomoc pacientom v nemocnici, dnes linky na výrobu ľudskej kože. Áno, budeme mať stroje nielen na výrobu strojov, ale aj na „opravovanie ľudí“ a výrobu náhradných orgánov. Nathan Myhrvold píše o zariadení „food compositor“. Nie je to automat, ktorý vám podá ozdobené jedlo podľa vášho výberu, ale „automatický“ kuchár, ktorý jedlo vyrobí a vytlačí ako 3D tlačiareň. Odborníci odhadujú, že v roku 2050 dokáže len 5 až 10 percent svetovej populácie vyprodukovať všetko potrebné pre tých ostatných. Dnes máme miliardu ľudí bez práce. Viete si predstaviť 9 miliárd ľudí bez práce? 

kobot a care-o-Bot

Vírusy, ktoré denne napádajú naše počítače, píšu tiež roboty a roboty ich aj chytajú. Človek zasahuje len v špeciálnych situáciách. Študenti vytvorili program (robota), ktorý skenoval vedecké články v danej oblasti, urobil z nich rešerš a vygeneroval ďalší článok. Bol prijatý do vedeckého časopisu. Budeme mať automaty na písanie článkov? Vzniká taký nadbytok informácií, že sa vytvárajú automaty na čítanie kníh, článkov a internetu a ich rešeršovanie pre vedecké tímy, ktoré nebudú schopné urobiť túto prácu vlastnými silami. Roboty budú písať a roboty budú skenovať, podobne ako pri tvorbe vírusov a ich odstraňovaní. Existujú roboty na pasenie kráv, pestovanie kvetov a obilia, kosenie záhrad aj prechádzky so psami.

Problémom bola v minulosti spolupráca robota a človeka. Zaistenie bezpečnosti stálo niekedy viac než samotný robot. Aj v tejto oblasti vývoj pokročil, smerom k takzvaným kobotom – robotom kooperujúcim s ľuďmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite