Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aby sme sa neocitli v dystopii

.ján Košturiak .klub .technológie

Väčšie riziko než to, že umelá inteligencia bude príliš inteligentná, je to, že bude príliš hlúpa, myslí si Michal Gregor. Ako vedecký pracovník získal štipendium na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Aby sme sa neocitli v dystopii ARCHÍV MICHALA GREGORA

zaoberáš sa umelou inteligenciou, o ktorej sa dnes veľa diskutuje. Robil si výskum v Škótsku, v Číne a v súčasnosti pôsobíš na Kalifornskej univerzite v Berkeley v USA. Ako vidíš jej rozvoj a aplikácie umelej inteligencie v ďalších rokoch?

Stanú sa štandardom. Bude to jeden z bežných nástrojov, o ktorom sa budú učiť budúci inžinieri a prenikne aj do výučby informatiky na stredných školách. V zahraničí sa znalosti z oblasti umelej inteligencie a strojového učenia stávajú bežnou výbavou absolventov technických odborov. Myslím, že to bol profesor Geoffrey Hinton, známy ako „krstný otec” hlbokého učenia, kto sa vyjadril, že sa zo strojového učenia stáva akási „nová matematika”. Čosi bežné a základné, čo mnohí zamestnávatelia vyžadujú takmer ako samozrejmosť

si priamo v centre výskumu a inovácií, ktoré hýbu svetom. Neďaleko je Stanford, Silicon Valley, pohybuješ sa medzi svetovými hviezdami, z ich kníh a prednášok sa učí celý svet. Aké to je?

Je skvelé, keď človek príde na prednášku, ktorú vedie Sergey Levine, jeden zo špičkových svetových odborníkov, a mimochodom, veľmi vtipný chlapík. Sem-tam nám na jeho prednáškach aj slzy tiekli od smiechu. Potom prídete v piatok popoludní na seminár a reční Wojciech Zaremba, odborník zo známej firmy OpenAI. Seminárna miestnosť je plná na prasknutie. Obzriete sa a kúsok od vás sedí Stuart Russell, spoluautor asi najznámejšej učebnice umelej inteligencie na svete. Pracovať medzi takýmito ľuďmi je iné, než len sledovať ich články, čítať učebnice a pozerať si videozáznamy prednášok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite