Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mysli globálne, konaj lokálne

.ján Košturiak .klub .technológie

Pred pár rokmi sme založili družstvo Agrokruh v Hrubom Šúre. Pokračujeme v tom, čomu sa vyše 25 rokov venuje mozog a duša družstva – Janko Šlinský. Najskôr vyvinul osemnásťmetrové rameno, ktoré sa točí okolo osi a vytvára 36-metrovú plochu.

Mysli globálne, konaj lokálne Boris Németh

na ramene sa pomocou elektromotora pohybuje automatický rýľovač. Ten porýľuje plochu 10 árov do hĺbky 20 centimetrov za 4 hodiny. Na zariadení sa dajú využívať rôzne kultivačné nástroje na kyprenie, plečkovanie, sadenie, prevzdušňovanie a profilovanie záhonov. Pracuje sa na automatizácii pletia buriny a zalievania. O rok by sme chceli testovať novú, modulárnu verziu s modernejšími riadiacimi prvkami a automatickou výmenou náradia. Bude sa dať obsluhovať tabletom.

vytváranie kruhov

Tieto zariadenia nahrádzajú ťažké traktory, ktoré v minulosti spôsobovali degradáciu pôdy. Nedávno odborníci testovali vzorky pôvodnej a roky obrábanej pôdy s pomocou Agrokruhu na našej farme. Výsledky boli ohromujúce. Do pôdy sa vrátil život a aj bez chémie sa v nej dajú dosahovať vysoké výnosy krásnej zeleniny. Koncept farmy je takýto: na dvoch hektároch sa dá umiestniť 15 kruhov, ktoré vyprodukujú bez veľkej fyzickej námahy farmára zeleninu pre 60 štvorčlenných rodín. Ján Šlinský ponúka podľa sezónneho kalendára 48 druhov zeleniny, ktorá sa dodáva týždenne. Vzniká tak ďalší kruh – kruh zákazníkov, ktorí dôverujú svojmu farmárovi, žijú asi 30 kilometrov od farmy a odoberajú si čerstvú a šetrne pestovanú zeleninu.

Máme za sebou 25 rokov vývoja a testovania tohto modelu – aj v zahraničí. Dôležité sú tri oblasti: po prvé, pôda a technické vybavenie; po druhé, znalosti z kultivácie pôdy, pestovania zeleniny a striedania druhov v jednotlivých kruhoch; a po tretie, vytvorenie skupiny zákazníkov.

Lokálna výroba a spotreba sa presadzujú nielen v oblasti potravín, kde je lepšia čerstvosť tovaru, ekonomika regiónu aj kontrola pôvodu a kvality. Aj nové technológie (napríklad 3D tlačiarne, malé digitálne tlačiarne kníh, malé NC flexibilné stroje a linky) umožňujú vyrábať veci v malých množstvách podľa potreby, lokálne, a bez požiadaviek na zbytočnú dopravu a skladovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite