Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prelomové technológie

.ján Košturiak .klub .technológie

Pred tridsiatimi rokmi založili v Stuttgarte bratia Bernd a Reinhard Beckerovci firmu AESOP. Pomáhal som im s vývojom simulačného softvéru SIMPLE++. Bol postavený na prelomovej technológii programovania a zvíťazil.

program bratov Beckerovcov je dodnes lídrom na trhu pod názvom PlantSimulation. Neskôr sme spolupracovali na 3D skenovaní a modelovaní priemyselných priestorov. História sa zopakovala – mali sme v rukách technológiu, ktorá bola rýchlejšia a výkonnejšia než existujúce spôsoby práce projektantov. Prelomové technológie zmenili pravidlá hry a vymenili hráčov.

urobia to rýchlo a neočakávane

Približne v rovnakom čase experimentovali naši kolegovia v Erlangene s komprimáciou zvuku. Netušili, na čo to bude dobré a svoje riešenie nazvali MP3. Zásluhou tejto technológie klesol medzi rokmi 2004 a 2008 predaj CD s hudbou z 800 miliónov kusov na 400 miliónov a tržby z predaja hudby spadli z 12,3 miliardy dolárov na 7,4 miliardy. Ľudia si tak dnes užívajú hudbu z internetu, pričom služby ako Youtube, Pandora alebo Spotify rastú.

Firmu Kodak vraj zničila digitálna fotografia. Za dve minúty dnes na svete vznikne viac digitálnych fotografií než celkový počet analógových fotografií počas 19. storočia. Pätnásť ľudí vymyslelo Instagram, kam dnes takmer 200 miliónov ľudí pridáva miliardy fotografii a v tejto firme dnes pracujú tisíce ľudí. V Kodaku pracovalo v najlepšom období 180-tisíc pracovníkov. Nakoniec Kodak vyhlásil bankrot a stal sa symbolom ignorovania prelomových technológií.

Keď v roku 1990 začínal môj priateľ Zbyněk Frolík v dedinke Želevčice pri Slanom  s výrobou nemocničných postelí, nik netušil, že z firmy Linet raz bude najväčší výrobca v Európe. Lôžka Eleganza alebo Multicare sú dnes viac diagnostické zariadenia a dátové zbernice než postele. Vďaka prelomovým technológiám. Česká firma postupne skupovala svojich konkurentov v západnej Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite