Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Načo vlastniť to, čo rýchlo starne?

.ján Košturiak .klub .technológie

Keď sme zakladali Podnikateľskú univerzitu, nepotrebovali sme campus ani akreditácie. Podnikateľ sa nemôže učiť o podnikaní, učí sa podnikaním. Nepotrebuje študovať prípadové štúdie z minulosti, má riešiť nové výzvy – problémy, na ktoré neexistujú manuály ani učebnice.

Načo vlastniť to, čo rýchlo starne? Aaron Favila/AP Photo/SITA

akreditácie, študijné osnovy a budovy s prednáškovými učebňami sú zbytočné. Vytvorili sme sieť firiem a ľudí, v ktorých si vymieňame znalosti a skúsenosti, spoznávame sa, vytvárame spoločné projekty a premieňame nápady na realitu. Táto sieť je pružná a rýchlo sa mení. Nie je čas vytvárať osnovy, písať skriptá a prednášať staré „múdrosti“. Najlepšia publikácia je aplikácia a najlepšia praktika tá, ktorá ešte nebola opísaná. Šéf firmy Martinus Michal Meško mi kedysi rozprával o svojom štúdiu na Singularity University. Profesori im v škole ukazovali príklady online – veci, ktoré sa práve diali, nijaké spomienky na minulosť. Aj profesor Milan Zelený na Fordham University vždy riešil so študentmi nové problémy, ktoré nemali riešenia opísané v knihách. Zmeny boli také rýchle, že to, z čoho vychádzali na začiatku semestra, už na jeho konci často neplatilo. 

vymieňať, požičiavať, prenajímať

V Podnikateľskej univerzite prepájame podnikateľov – veľkých aj menších, starších i mladších. Vytvárame mosty medzi rôznymi disciplínami a svetmi. V Akadémii Dobrého Pastiera sa bohatí a úspešní prepájajú a spolupodnikajú s ľuďmi, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti. Prepájame sa s učiteľmi a s rodičmi, aby sme pripravili mladých na nový svet, v ktorom bude menej zamestnancov a mnohí si budú prácu vytvárať sami. Budujeme ďalšie siete výmen – s Milanom Zeleným Nadáciu ZET, s Janom Maškom Ružových slonov a Red Button. Snažíme sa spoločne pochopiť nový svet a korigovať spoločnosť poznačenú jednosmerným materiálnym rastom, egoizmom a ničením planéty.

Výmena skúseností a siete spolupráce sú riešením pre turbulentný svet. Nové technológie a materiály sa vyvíjajú tak rýchlo, že pod jednou strechou nemožno sledovať nové trendy, robiť testy, zbierať skúsenosti a investovať do inovácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite