Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lovci šarlatánov: Pečeň, pútnické miesto šarlatánov

.marek Vícha .maroš Rudnay .klub

Ako sa dá pomocou olivového oleja, citrusovej šťavy a horskej soli zbaviť pečeňových kameňov? Podľa detoxikačných poradcov veľmi jednoducho. A keď už sa zbavujeme, prečistime aj črevá od parazitov a usadenín.

Lovci šarlatánov: Pečeň, pútnické miesto šarlatánov OPHOTO ASSOCIATES/SCIENCE SOURCE/PROFIMEDIA V rozvinutých krajinách desať percent populácie nosí vo svojom tele nejaký žlčový kameň.

pre moderného človeka znie slovo detoxikácia nesmierne príťažlivo. Sľubuje akési očistenie tela od nezdravého životného štýlu, ktorý v nás nahromadil „toxíny“. Túto biznisovú príležitosť vycítili šarlatáni a detoxikačné centrá na seba nenechali čakať. Práve zrozumiteľnosť je lákadlom – človek predsa nemusí študovať medicínu, aby mu bolo jasné, že zelenina a ovocie sú zdravšie než hamburger z fastfoodu. 

Toxíny sa podľa detoxikačných teórií v tele hromadia z najrôznejších príčin: lebo sa stravujeme nezdravo, málo športujeme, veľa sa stresujeme a preťažujeme organizmus chemikáliami, ktoré telo nevie spracovať. Príznakom nahromadenia toxínov má byť zápcha, hnačka, bolesť hlavy, bolesť chrbta či pálenie záhy.

„My sme tu kvôli baktériám, nie baktérie kvôli nám.“

Väčšina detoxikačných manuálov ignoruje základné poznatky o fyziológii ľudského tela. Niektoré len pár vetami spomenú vylučovaciu úlohu pečene a obličiek, čím sa snažia dodať si na vierohodnosti. Ani jeden však nevymenuje, aké konkrétne toxíny sa to hromadia. Maximálne sa stretnete s formuláciou typu: toxínmi sú lieky, alkohol, cukor a stres, ktorý vraj uvoľňuje negatívne emočné toxíny. Takmer každá stránka o detoxikácii akoby náhodou ponúka na predaj aj „zázračný“ detoxikačný prípravok, po ktorého užití dôjde k očiste. Cena týchto prípravkov sa začína na sumách okolo dvadsať eur. V podstate neúčinné doplnky stravy sú výnosnejšie ako bezplatné rady, ktoré odporúčajú nefajčiť, zredukovať telesnú hmotnosť či obmedziť príjem mastných jedál.

zložitá, ale efektívna pečeň

Za zlatý štandard detoxikácie môžeme považovať „kúru” na očistu pečene. Nečudo, veď pečeň je niečo ako pútnické miesto šarlatánov a predajcov všetkých možných preparátov. Pozrime sa na konkrétny prípad, v ktorej liečiteľ z istej internetovej stránky radí, ako sa podomácky zbaviť pečeňových kameňov. Kúra existuje v desiatkach variantov, ale základné ingrediencie sú v zásade všade rovnaké: olivový olej, citrusová šťava a Epsomská (horská) soľ

Najprv niečo o anatómii a fyziológii. Pečeň je najväčšou exokrinnou žľazou tela. Exokrinná znamená, že jej sekrécia je vylučovaná buď priamo na povrch, alebo vývodom, v prípade pečene do tráviacej rúry. Pečeň však nie je len obyčajnou žľazou, ktorá vylučuje žlč. Je to najdôležitejší orgán z hľadiska detoxikácie vnútorného prostredia, vrátane odbúravania liečiv, a rovnako z hľadiska spracovania živín a iných látok. Slúži aj ako zásobáreň niektorých vitamínov a napríklad aj glykogénu. Pečeň je tiež miestom tvorby väčšiny krvných bielkovín, vrátane faktorov zrážania krvi.

Produktom pečene je žlč a jej základnou funkciou je emulgácia tukov pri trávení. Zjednodušene to znamená, že žlč v čreve pomáha rozbíjať tukové kvapky tak, aby sa uľahčilo ich trávenie a vstrebávanie. Tomu je žlč prispôsobená svojím zložením. Okrem značného množstva vody obsahuje žlčové kyseliny vznikajúce z cholesterolu. K tomu aj ich soli, žlčové farbivá – napríklad bilirubín, cholesterol a ďalšie látky. Prostredníctvom žlče sa pečeňou vylučujú niektoré liečivá. Za deň sa jej vytvorí asi 0,5 – 0,7 litra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite