Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blahoslavený Titus Zeman

.františek Mikloško .klub .tvár týždňa

Pápež František podpísal koncom februára dekrét, ktorým rozhodol, že slovenský salezián Titus Zeman bude ako mučeník vyhlásený za blahoslaveného. Titus Zeman prežil bolestný, ale neobyčajne statočný, krásny životný príbeh.

Blahoslavený Titus Zeman TITUSZEMAN.SK

bola to „prvá hodina“ osudovej konfrontácie medzi komunizmom a kresťanstvom. V noci z 13. na 14. apríla 1950 príslušníci Ľudových milícií, ŠtB a polície zlikvidovali väčšinu mužských kláštorov v Československu. Rehoľníkov sústredili do niekoľkých kláštorov, odkiaľ potom putovali do väzení, pracovných táborov alebo do civilu. Tento osud stihol aj slovenských saleziánov, ktorí boli väčšinovo sústredení v Podolínci. Saleziáni pochopili, že „táto noc nebude krátka“ a začali konať.

Tridsaťpäťročný kňaz Titus Zeman, ktorý predtým študoval v Ríme a v Chieri pri Turíne, sa rozhodol, že bude organizovať úteky saleziánskych klerikov a kňazov cez Rakúsko do Talianska. Na konci augusta 1950 sa mu podarilo spolu s prevádzačmi zo Záhoria previesť prvú skupinu šiestich saleziánskych klerikov do Talianska. Na konci októbra 1950 prešli do Talianska s ďalšou skupinou sedemnástich utečencov.

Osudnou sa jemu i ďalším stala cesta v apríli 1951. Utečencov bolo 18, boli medzi nimi aj diecézni kňazi. Keď sa dali na pochod, začalo pršať. V rozbahnenom teréne sa najmä starším kňazom ťažšie postupovalo. K rieke Morave, ktorá bola práve rozvodnená, prišli s trojhodinovým meškaním. V skupine nastal nepokoj. Titus Zeman nástojil, aby sa pokúsili pomocou nafukovacieho člna prejsť na druhú stranu, ale niektorí členovia výpravy, unavení a navyše neplavci, mali strach. A tak sa skupina rozhodla, že sa individuálne pokúsia vrátiť. Väčšinu z nich pohraničníci za pomoci armády pochytali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite