Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat strateného žánru

.zuzana Mojžišová .klub .film

Romantický muzikál La La Land už začiatkom januára získal rekordných sedem Zlatých glóbusov. Minulý týždeň bol nominovaný na 14 Oscarov. Čo je na muzikáloch také príťažlivé pre laikov i akademikov?

Návrat strateného žánru Dale Robinette/AP/SITA Nový muzikál La La Land premieňa festivalové nominácie ako na bežiacom páse.

ak sa vydarili, dovolili svojmu publiku pohojdávať sa na vlnkách, ktoré žiaden iný žáner nedokázal rozihrať. Dokonca aj keď sa nevydarili, dokázali spôsobiť nejakú tú divácku radosť. Muzikály.

Jeden z nich, ešte nie celkom žánrovo ukotvený, odštartoval celú éru kinematografie, tú zvukovú. Nemý film vtedy nielenže ozajstne, teda synchronizovane muzicíroval a spieval, on dokonca aj prehovoril. Niežeby pred ním história nezaznamenala niekoľko viac či nemej úspešných pokusov. Priekopníci bratia Lumièrovci či Georges Méliès ozvučovali svoje snímky jednoducho tak, že za plátnom stáli živí rozprávajúci ľudia, zatiaľ čo na plátne sa pohybovali ľudia „namaľovaní“ na celuloide a nemo otvárali ústa. Alebo sa zvuk šíril z gramofónových platní. Alebo hral v kinosále orchester.

Aj skutočných technických riešení sa vyskytlo niekoľko, to najnovšie sa v polovici dvadsiatych rokov minulého storočia odvážili použiť vo vtedy malej firme. Angažovali populárneho speváka Al Jolsona a nakrútili spevavú melodrámu o židovskom mladíkovi, ktorý neposlúchne otca, nestane sa kantorom v synagóge a stane sa music-hallovou hviezdou. Film sa volal Jazzový spevák a premiéru mal v októbri roku 1927. Nebol celý zvukový, zväčša vlastne ešte klasicky nemý a sprevádzaný medzititulkami, napriek tomu znamenal prelom.

Producenti zo štúdia Warner Bros. získali za svoj film sošku Oscara na vôbec prvom udeľovaní Academy Awards. Jazzový spevák bol triumfálnym úspechom; hovoriaci, spievajúci film už nebolo možné nebrať vážne, netrvalo dlho a dobyl svet. A zrodil nejednu americkú muzikálovú megastar – Ginger Rogers, Fred Astaire, Judy Garland a Mickey Rooney, Gene Kelly, Liza Minnelli, Elvis Presley... Z prvého útlmu, po druhej svetovej vojne, vstal muzikál z popola v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch. Potom sa už neudialo nič dlhodobejšie, sem-tam vyletela lastovička, úplne dokonalá, napríklad pod názvom All that jazz (režíroval Bob Fosse v roku 1979), no na výraznejšie oprášenie žánru to nikdy nestačilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite