Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Nehnuteľnosti v bode obratu, inflácia klesá a v USA sa vyhli zbytočnému bankrotu

.juraj Medvec .ekonomika

Pripravili sme pre vás výber zaujímavých ekonomických udalostí za posledných niekoľko dní.

.týždeň v ekonomike: Nehnuteľnosti v bode obratu, inflácia klesá a v USA sa vyhli zbytočnému bankrotu SITA/AP Photo/Andrew Harnik

bolo to tesné

Americký Kongres po dohode medzi Republikánmi a Demokratmi na poslednú chvíľu schválil dlhový strop. Najväčšia svetová ekonomika USA sa tak tesne vyhla historickému krachu. Väčšina podpory pre dohodu prišla zo strany Demokratov, podržala ho ale aj pravica. Spojené štáty sa tak vyhli najhorším následkom štátneho bankrotu. 

Ten by patril medzi tie kurióznejšie a dal sa veľmi jednoducho odvrátiť, čo sa napokon aj stalo. Dohodu však Kongres ukul a schválil iba niekoľko desiatok hodín predtým, než tamojšiemu ministerstvu financií došli peniaze na bežný chod štátneho aparátu. Problém s americkými verejnými financiami nebol v tom, že by nemali dosť prostriedkov, minúť viac im bránil zákon. Podľa dlhového stropu nesmie zadlženie USA prekročiť 31-tisíc miliárd dolárov (teda 31 biliónov), a presne to sa stalo. Pri hľadaní dohody nešlo iba o marketingové cvičenie ako obvykle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite