Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chýbajú nám inovácie a pružnosť

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Nie sme žiadna montážna dielňa na autá, odkazujú zamestnávatelia. Napriek tomu zaostávame v transformácii na znalostnú ekonomiku s vysokou pridanou hodnotou.

Chýbajú nám inovácie a pružnosť MARTIN BAUMANN/TASR 22. november 2022 Bratislava: Automatický sklad vo Volkswagene v jednom z najmodernejších logistických centier na Slovensku.

naše hospodárstvo dnes nie je iba montovňa jednoduchých strojov, v niektorých odvetviach máme špičkovú úroveň. Napriek tomu sme v transformácii na technologicky orientovanú a znalostnú ekonomiku hlboko pozadu za inými európskymi krajinami vrátane Českej republiky. Aj kvôli nepružnému podnikateľskému prostrediu investujeme do inovácií a do znalostnej ekonomiky s vyššou pridanou hodnotou oveľa menej ako štáty, ku ktorým sa chceme priblížiť. 

Problémom je aj udržať doma vysoko kvalifikovanú pracovnú silu pre budúcnosť. Znechutenie mladých ľudí zo súčasného stavu politiky a spoločnosti celkovo sa prejavuje masívnym odchodom talentov do zahraničia a ich pritiahnutie naspäť je pre firmy a podnikateľov veľmi náročné. Pokiaľ chceme tento trend otočiť, kľúčom je zlepšiť celkové podnikateľské prostredie a výrazne zvýšiť úroveň vzdelania – od vysokoškolského až po špecializované štúdium. To by malo zabezpečiť také zručnosti, aké dnes zamestnávatelia od uchádzačov na trhu práce vyžadujú. Politici sa však zatiaľ k podobným krokom príliš nemajú a reformy nie sú na programe dňa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite