Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrý deficit má viacero negatív

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Namiesto očakávaných vysokých dlhov predstavila vláda jeden z tých lepších finančných výsledkov v posledných rokoch. Ale pozor, nie je to až taký dôvod na oslavu.

Dobrý deficit má viacero negatív DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Igor Matovič oznámil jeden z najlepších výsledkov verejných financií. Jeho šafárenie nás však skôr či neskôr dobehne.

v posledných rokoch bolo pravidlom pri štátnom rozpočte s prehľadom porušovať maastrichtské rozpočtové kritériá. Veď sme v EÚ, tak prečo by sme mali dodržiavať jej pravidlá, hovorili si naši politici. O to väčším prekvapením je, keď práve v roku nekonečných sociálnych a prorodinných balíčkov Igor Matovič oznámil jeden z najlepších výsledkov verejných financií.

Nezávislí analytici aj ministerstvo financií pôvodne projektovali deficit vo výške 4,9 percent ročného výkonu ekonomiky. Ten by nás poslal rovno na trajektóriu neudržateľných verejných financií. Nakoniec bol výsledok oveľa lepší a sekera za rok 2022 dosiahla iba dve percentá ročného výkonu ekonomiky. Dôležité však je, čím sa tento výsledok dosiahol. Len čiastočne sa podeň podpísalo vládne šetrenie. Hlavný dôvod predstavovala vysoká inflácia a presun obrovských výdavkov na sociálne balíčky do budúcich rokov. Tie výdavky nás teda dobehnú.

Osobitne problémové je, že papierovo dobrý výsledok nám zabezpečila aj naša neschopnosť vyčerpať prostriedky určené na investície vrátane európskych peňazí a prostriedkov z Plánu obnovy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite