Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico s Pellegrinim kontaminovali našu solidaritu s Ukrajinou

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Príliš lacná pšenica z Ukrajiny nahnevala našich farmárov. Plošnému zákazu dovozu produktov od nášho východného suseda zmietaného vojnovým konfliktom pomohol aj donedávna povolený pesticíd.

Fico s Pellegrinim kontaminovali našu solidaritu s Ukrajinou SITA/ALEXEY FURMAN/GETTY IMAGES 4. august 2022, Ukrajina: Kombajn poľnohospodárskej spoločnosti Continental Farmers Group pri žatve obilia v Ternopiľskej oblasti.

nečakaným stredobodom predvolebnej kampane na Slovensku sa stala ukrajinská pšenica. Tá sa dostala na titulky novín hneď z dvoch dôvodov. Po vypuknutí vojny na Ukrajine naše sýpky zaplavilo lacné obilie z východu. Domáci farmári a potravinári sa dlhodobo snažia obmedziť dovoz poľnohospodárskych produktov zo zahraničia, keďže podobný zákaz by im znížil konkurenciu a zvýšil príjmy. Samozrejme na úkor spotrebiteľa, ktorý sa k lacnejšiemu chlebu opäť nedostane. Dlhodobo preto tlačili na vládu, aby zakázala dovozy z Ukrajiny. Tá tlaku nakoniec podľahla a aj kvôli kauze s pesticídom zaviedla plošný zákaz dovozu od nášho východného suseda.

Druhým dôvodom pšenice na titulkách novín je prekročená hranica pesticídu chlorpyrifos vo vzorke z Ukrajiny. Protiukrajinského sentimentu sa chytila strana Hlas-SD a kauzu nafúkla do sloních rozmerov rečami o „kontaminovaných desiatach pre deti“. To všetko napriek tomu, že ešte štyri roky dozadu sa tento konkrétny pesticíd vo veľkom používal v celej EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite