Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vráti sa s Pellegrinim do energetiky socializmus?

.juraj Medvec .ekonomika .názor

Jeden z favoritov na víťazstvo vo voľbách vyrukoval s masívnym posilnením roly štátu v energetike a otvorene hovorí o potrebe silnej ruky štátu v ekonomike.

Vráti sa s Pellegrinim do energetiky socializmus? DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Podľa Petra Pellegriniho je nemysliteľné, aby štát nemohol zasiahnuť tvrdou rukou.

zlí zahraniční kapitalisti odkláňajú peniaze našich občanov do zahraničných vreciek cudzích akcionárov. Za energetickú krízu je zodpovedný trh a štát sa musí o svojich občanov postarať a zabezpečiť lacné ceny energií navýšením svojho vlastníckeho podielu v strategických podnikoch. Tak sa v skratke dá zhrnúť nová predvolebná iniciatíva Hlasu Petra Pellegriniho. Podľa expremiéra je „nemysliteľné, aby štát nemohol zasiahnuť tvrdou rukou“, a vzápätí dodáva, aké dôležité je mať kvalitné a predvídateľné podnikateľské prostredie. 

Logika v tomto prípade príliš nelogikuje. Podnikatelia, ktorí sa na Slovensku rozhodnú investovať a tvoriť hodnoty, zrejme nebudú príliš nadšení z hrozby zásahu tvrdej ruky štátu do svojho podnikania. Zvýšenie úlohy vlády v hospodárstve je pre socialistické strany ako Hlas alebo Smer legitímny program. Analytici však upozorňujú, že už dnes má štát v energetike silné postavenie a jeho ďalšie posilňovanie by prinieslo spotrebiteľom a daňovým poplatníkom iba škody. 

zahraniční vlastníci a silná ruka štátu

S blížiacimi sa voľbami sa roztrhlo vrece s divokými nápadmi politikov zo všetkých strán spektra. V posledných týždňoch prišiel s nápadom zásadne posilniť úlohu štátu v energetických podnikoch aj jeden z hlavných favoritov na víťazstvo v septembrových parlamentných voľbách Peter Pellegrini. Ten plánuje oprášiť socialistické princípy a zaviesť oveľa väčšiu štátnu kontrolu nad strategickými podnikmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite