Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stropovaním si pripravujeme problémy do budúcnosti

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Potraviny robia do rodinných rozpočtov čoraz väčšiu dieru. Situácia sa ale nemôže zlepšiť, kým neodznie najprudší rast cien. Stropovanie cien iba presúva náklady od spotrebiteľov a vytvára straty pre producentov. V krajnom prípade môže, podobne ako v Maďarsku, hroziť nedostatok niektorých produktov na pultoch.

Stropovaním si pripravujeme problémy do budúcnosti FOTO D3SIGN/GETTY IMAGES Vysoké ceny jedla nie sú výmyslom slovenských potravinárov, chovateľov či poľnohospodárov.

za socializmu sme si boli všetci rovní a mlieko stálo korunu. Aspoň to často počúvame od ľudí, ktorí hlavnú časť svojho aktívneho života prežili pred rokom 1989. V nostalgicky podfarbených spomienkach sa málokedy vyskytuje šedivá, každodenná realita centrálne plánovaného hospodárstva. Mandarínky boli iba na Vianoce a aj to iba pod pultom, dostať bolo iba minimum zahraničného tovaru a na základné potraviny, ako mäso, sa čakalo pred poloprázdnymi mäsiarstvami v dlhých radoch. 

Výsledkom krivenia trhových signálov a zavádzania cenových stropov počas socializmu bol nedostatok bežných komodít, aký si deti narodené v slobode už ani nevedia predstaviť. S kapitalizmom prišla obrovská zmena. Namiesto dvoch-troch druhov jogurtov máme na výber zdanlivo nekonečný sortiment. Ak zostaneme pri príklade jogurtov, tak názor, že pochádzajú z kráv, je zastaraný. Dnes máte na výber sójové, kokosové, mandľové a mnohé ďalšie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite