Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Inflácia naďalej klesá, benzín končí a podali ste daňové priznanie?

.juraj Medvec .ekonomika

Nech sa páči, pohodlne sa usaďte, pripravili sme pre vás súhrn najdôležitejších ekonomických správ týždňa. Pokiaľ sedíte, ale zabudli ste ohlásiť odklad podania daňového priznania, rýchlo vstávajte, ešte to stíhate!

.týždeň v ekonomike: Inflácia naďalej klesá, benzín končí a podali ste daňové priznanie? pexels.com

kľúčové inflačné dáta spoza mora

Najväčšia svetová ekonomika je v pokročilejšej fáze hospodárskeho cyklu ako Európa. Dianie za morom tak môže predznamenávať, čo môžeme očakávať v najbližších mesiacoch aj my tu na starom kontinente. Pozorne preto sledujeme dnešné kľúčové inflačné dáta z Ameriky. 

Obľúbený inflačný indikátor americkej centrálnej banky Fedu, takzvané jadrové osobné spotrebné výdavky (anglicky core PCE), spomalili na 4,6 percenta oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Inflácia tak naďalej postupne a pozvoľna klesá, keď takto pred rokom dosiahla vrchol na úrovni 5,4 percenta. Smerom nadol prekvapil aj mesačný rast cien. Analytici očakávali počas posledných tridsiatich dní nárast cien o 0,4 percenta, finálne číslo bolo iba 0,3 percenta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite